TURŠIJA ZA GOTOVO 6.000 AKADEMACA: Priprema zimnice u niškom Studentskom centru

D. ALIHODžIĆ

29. 09. 2021. u 09:28

STUDENTSKI centar u Nišu brine o ishrani 6.000 akademaca koji žive u ovdašnjim domovima, pa uveliko priprema čak 20 tona domaće zimnice kojom će dopunjavati obroke.

ТУРШИЈА ЗА  ГОТОВО 6.000 АКАДЕМАЦА: Припрема зимнице у нишком Студентском центру

Slobodan Ranđelović, Foto D. Alihodžić

Slobodan Ranđelović, pomoćnik direktora zadužen za ishranu, kaže da su oni jedini u Srbiji koji sami za studente kisele turšiju, jer smatraju da je to zdravija, ali i jeftinija varijanta.

- Posao smo započeli 5. septembra i već krajem novembra zimnica će biti spremna za posluživanje. Nekada smo ovako obezbeđivali čak 40 tona, ali su količine prepolovljene zbog toga što, usled pandemije, studenti nastavu prate onlajn. Inače, ovu praksu smo uveli još 2005. i svi su zadovoljni, jer ne postoji normativ, već se salate poslužuju po principu švedskog stola pa mogu uz obrok da pojedu koliko žele - kaže Ranđelović i primećuje da akademci najviše vole ukiseljeni karfiol.

POSAO Radnici SC na "zadatku", Foto D. Alihodžić

Kiseli kupus, saznajemo, koriste i za sarme, a isti je slučaj i sa paprikama. I šargarepa, zeleni paradajz i ljute papričice su domaćeg porekla, sve povrće je prošlo rigorozne kontrole, a osoblje SC za pripremu koristi samo so i šećer.

- Ovakva zimnica je zdrava i našim korisnicima omogućava da na prirodan način unesu potrebne vitamine. Uzorci se redovno šalju Institutu za javno zdravlje u Nišu i kada oni potvrde da je sve u redu, salata može da se nađe na stolovima - precizira nutricionista Dušica Jevđić Delić.

ŠPAJZ

MNOGE Nišlije ne znaju da SC ima najveći špajz u gradu, od čak 400 kvadrata, te da se zimnica čuva u preuređenom atomskom skloništu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

8, 11 ili 12 dana avionom na AFRIČKOM MEDITERANU već od 380 €. Otkrijte!