OBNOVA SPOMENIKA ŽRTVAMA FAŠIZMA: Sećanje na 150 stradalih u raciji – streljali ih, pa obesili na gradskom trgu (FOTO)

B. GRUJIĆ

28. 09. 2021. u 19:00

DO polovine oktobra biće završena sanacija i restauracija spomenika žrtvama fašizma na Žitnom trgu u Zrenjaninu, koje finansiraju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i grad Zrenjanin, po projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

ОБНОВА СПОМЕНИКА ЖРТВАМА ФАШИЗМА: Сећање на 150 страдалих у рацији – стрељали их, па обесили на градском тргу (ФОТО)

Foto: B.Grujić

Spomenik, autora Milorada Berbakova otkriven je 7. jula 1986. godine, povodom 45. godišnjice od početka ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu, a sanacija spomenika se izvodi u susret obeležavanju 80. godišnjice od tragičnih događaja i stradanja Zrenjaninaca na tom mestu, 9. januara 1942. godine.

Tada su, na treći dan pravoslavnog Božića i dan Svetog prvomučenika arhiđakona Stefana, fašisti u tadašnjem Petrovgradu, Kikindi, Dragutinovu, današnjem Novom Miloševu i Banatskom Aranđelovu, pogubili 150 rodoljuba, a trideset građana srpske i romske nacionalnosti, zarobljenih u racijama tokom jeseni 1941. godine u nekoliko mesta u Banatu, streljano je u Zrenjaninu, u dvorištu sudskog zatvora, a potom su njihova tela obešena na Žitnom trgu.

Spomenik na tom mestu, koji je postavljen pre 35 godina, biće restauriran u nekoliko segmenata,uz temeljno čišćenje tri kamena obeliska, zamenu oštećenih i popunu nedostajućih mermernih ploča na postamentu, biće urađena i rekonstrukcija ukrasnog zida od žute klinker-opeke, uz popravku izbledelih natpisa na spomeniku, sa imenima žrtava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!