KAKO JE OSLOBOĐEN PETROVGRAD: Izložba posvećena Zrenjaninu na kraju Drugog svetskog rata (FOTO)

B. GRUJIĆ

28. 09. 2021. u 18:22

POVODOM 77 godina oslobođenja današnjeg Zrenjanina, u gradskom Muzeju od 2. oktobra biće postavljena kamerna postavka Oslobođenje Petrovgrada u Drugom svetskom ratu.

КАКО ЈЕ ОСЛОБОЂЕН ПЕТРОВГРАД: Изложба посвећена Зрењанину на крају Другог светског рата (ФОТО)

Foto: Muzej Zrenjanin

Postavku čine panoi na kojima su prikazane fotografije oslobođenja grada, u vlasništvu zrenjaninskog i Muzeja Vojvodine, a u nekoliko vitrina će biti izloženo oružje i lični predmeti pojedinih učesnika Narodnooslobodilačke borbe.

Nakon aprilskog rata, Vojvodina je bila podeljena, Bačka i Baranja su pripale Hortijevoj Mađarskoj, Srem Nezavisnoj državi Hrvatskoj, a Banat je kao zasebna oblast ušao u sastav Nedićeve Srbije, ali je vlast zapravo bila u rukama lokalne nemačke manjine, folksdojčera. Borba Srba u tadašnjem severnom Banatu bila je sastavni deo sveukupne oslobodilačke borbe protiv nacističkog režima u okupiranoj Jugoslaviji i velikom delu Evrope.

Banat, kao i cela Vojvodina sa izuzetkom Fruške gore, zbog svog geografskog položaja bio je nepogodan za partizanski način ratovanja, tako da je akcenat oslobodilačke borbe na ovom prostoru bio na sabotažama i brzim akcijama i izbegavanju frontalnih sukoba, sa daleko nadmoćnijim neprijateljem.

- U Banatu nije bilo bratoubilačke borbe, odnosno građanskog rata, što je izuzetna osobenost oslobodilačke antinacističke borbe u ovom delu Vojvodine i Srbije - kaže Vladislava Ignjatov, viši kustos Muzeja u Zrenjaninu, uz napomenu da su današnji Srednjobanatski okrug, koji je geografski pripadao severnom Banatu i njegovo administrativno sedište, Zrenjanin, nekada Veliki Bečkerek i Petrovgrad, imali su značajnu logu u Narodnooslobodilačkoj borbi.

Tokom tri i po godine, od prvih dana ustanka u leto 1941, pa do oslobođenja Banata u jesen 1944. godine, slobodoljubivi Banaćani, vodili su neprestanu oslobodilačku borbu protiv okupatora, a mnogi od njih nisu dočekali slom fašizma i toliko željenu slobodu. Jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije ušle su 2. oktobra 1944. godine u Petrovgrad, a u završnim operacijama oslobođenja grada učestvovali su i dotadašnji ilegalci, koji su se u okupiranom gradu četiri godine borili na sve moguće načine, oružjem, političkim sredstvima, ekonomskim sabotažama i diverzijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)