ČUVAMO JEZIK I BAŠTINU: Počeo 88. Vukov sabor (FOTO)

V.Mitrić

13. 09. 2021. u 21:04

JOŠ od 1933. godine započeli smo tradiciju negovanja i poštovanja lika i dela našeg najvećeg kulturnog prosvetitelja i reformatora srpskog jezika i pisma – Vuka Stefanovića Karadžića, koji se borio za očuvanje identiteta i tradicije srpskog naroda, rekla je na početku saborskih dana 88. Vukovog sabora mr Snežana Nešković Simić, direktorka Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ u Loznici.

ЧУВАМО ЈЕЗИК И БАШТИНУ: Почео 88. Вуков сабор (ФОТО)

Foto: V. M.

- Evo već 88 godina nastojimo da, uz raznovrsne kulturno-umetničke programe i prigodne svečanosti, istrajemo u cilju koji nam je sam Vuk zadao, a to je da širimo prosvetiteljske ideje, negujemo i čuvamo jezik i narodnu baštinu, da podstičemo razvoj književnosti i narodnog svtaralaštva - ističe Nešković Simić.

- Ovogodišnji 88. Vukov sabor - naglasila je Nešković Simić - u znaku je još jednog velikog kulturnog delatnika – Ive Andrića,"koji je rečima stvarao mostove kako među svetovima, tako i među ljudima, što je i prepoznato u svetu, kada mu je pre tačno 60 godina dodeljena Nobelova nagrada za književnost".

- Na putu kojim je Vuk hodio, Andrić je prepoznao znakove koji su mu ukazali da Vukov jezik i ćirilica moraju da se brane i očuvaju. Tako i Vlada Republike Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, daje snažan podstrek Gradu Loznici da čuva našu kulturu. Naše rukovodstvo Grada Loznice, na čelu sa gradonačelnikom, i naša ustanova, koji su organizatori Vukovog sabora, sve ove godine daju snažan podstrek za prosvetni, kulturni, naučni i umetnički rad budućim generacijama koje će nastaviti da čuvaju identitet, kulturu i tradiciju svog naroda. Za svaki rad i napredak, naravno, neizostavna je i podrška koju gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović, nesebično pruža jer ne zaboravlja da je povezivanje mladih sa vlastitom tradicijom i svim njenim osobenostima – put budućnosti i napretka.

To se, kako je rekla, najbolje vidi kroz projekat „Loznica najboljima – Tim za budućnost Loznice“ koji omogućava mladima da se na inovativan i kreativan način upoznaju sa tradicijom jer sadašnjost se najbolje razume, a sigurna budućnost se kreira samo ukoliko se osvetli prošlost.

- Grad Loznica ne zaboravlja svoju prošlost, prebogatu kulturnu istoriju iz koje su potekli velikani čije ime i delo naš grad čuva i slavi - poručila je Nešković Simić u ime organizatora i domaćina 88. Vukovog sabora.

Slavica Trufunović, pomoćnica ministra kulture i informisanja u Vladi Srbije, koja je, u Vukovom domu kulture u Loznici, svečano proglasila otvorenim svečanosti 88. Vukovog sabora u Loznici, naglasila je da će, uskoro biti ozakonjena upotreba srpskog jezika i donete mere za zaštitu ćiriličkog pisma kao matičnog pisma naše nacije i kulture.

- Čini mi se da je to pravi način da se, ne samo ovaj saziv skupštine i Vlade, već i svi građani Srbije, oduže liku i delu Vuka Stefanovića Karadžića - rekla je Trifunovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije