REKORDAN BROJ ZARAŽENE DECE: Gužva u niškoj kovid ambulanti, lekari rade punom parom

J.Ć.

13. 09. 2021. u 16:02

U NIŠU zabeležen rekordan broj novozaražene dece u kovid ambulanti od početka pandemije, odrasli čekali na pregled i do 4 sata.

РЕКОРДАН БРОЈ ЗАРАЖЕНЕ ДЕЦЕ: Гужва у нишкој ковид амбуланти, лекари раде пуном паром

Foto: J.Ćosin

U Nišu je u nedelju u kovid ambulanti u Domu zdravlja zabeležen rekordan broj pregleda dece sa simptomima kovida 19. Kako kažu u ovoj Ustanovi, od 176 deteta ,143 je pregledano prvi put, dok su ostali došli na kontrolu. Od 136 antigenskih testova, 63 su pozitivna, a od 65 PCR testova, 10 je pozitivnih.


Direktor Doma zdravlja NIš prof. dr Milorad Jerkan izrazio je veliku zabrinutost povodom broja pregleda dece koji se obavljaju u dečijoj kovid ambulanti Doma zdravlja Niš, kao i povodom broja zaražene dece koji je juče bio najveći od početka epidemije.
Uzimajući u obzir navedene okolnosti, direktor je izneo mogućnost za proširenje dečije kovid ambulante, dok se epidemiološka situacija ne smiri.


Ni sa odraslim pacijentima koji su se javljali zbog sumnje na koronu u nedelju nije bila bolja situacija. U ambulantama Doma zdravlja Niš javilo ce 1433 pacijenata, a na preglede i testiranje čekalo se i više od tri sata.


- Tri i po sata sam čekala da mi, posle pregleda urade antigenski test. Lekari su zaista bez ijedne pauze radili punom parom, ali gužva je bila toliko velika, da je bilo nemoguće ubrzati redove. Od svih pacijenata koji su najpre dolazili na antigenski test, gotovo svaki drugi je bio pozitivan, dok su negativni upućivani da rade PCR test – kaže Nišlijka M. Ž.


U DZ NIš kažu da je od se od ukupnog broja onih, njih 593 javilo prvi put sa simptomima koji mogu ukazivati na kovid infekciju, dok je 840 obavilo kontrolni pregled.
Lekari Službe za radiološku dijagnostiku obavili su 49 radiografije pluća, dok je Služba za laboratorijsku dijagnostiku odradila 602 laboratorijske  analize.
Urađeno je 899 testova od čega je 298 sa pozitivnim rezultatom.
 

BONUS VIDEO:

Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna