POKLONOM DOBILI VIŠE NEGO ŠTO SU PRE IMALI: Vredni malahit iz Konga, ametist iz Brazila... (FOTO)

J. J. Baljak

12. 09. 2021. u 11:45

GEOLOŠKO-paleontološka zbirka Gradskog muzeja u Vršcu, izložena u muzejskom depandansu "Apoteka na stepenicama", bogatija je za čak 50 vrednih eksponata.

ПОКЛОНОМ ДОБИЛИ ВИШЕ НЕГО ШТО СУ ПРЕ ИМАЛИ: Вредни малахит из Конга, аметист из Бразила... (ФОТО)

Foto Gradski muzej Vršac

Zahvaljujući porodici Lazić iz Beograda, koja je samoinicijativno rešila da pokloni deo svoje bogate i veoma vredne kolekcije, vršačka ustanova dobila je mnogo više minerala, fosila i stena nego što je dosad imala.

David Lazić, IT stručnjak i zaljubljenik u geologiju, koji se više od decenije bavi pronalaženjem fosila i minerala, na ovaj korak odlučio se nakon što je u junu sa porodicom prvi put posetio "Apoteku na stepenicama".

KAŽE Lazić da će i ubuduće, u skladu sa mogućnostima, ovom muzeju s ljubavlju donirati deo novopronađenog vrednog kamenja, kako bi, između ostalog, i druge kolekcionare podstakao da urade to isto.

- Smatram da kolekcionari ne treba sve sebično da čuvaju za sebe. Zato i apelujem na njih da deo svojih zbirki ostave budućim naraštajima. Minerali i fosili su večni i u njima treba da uživaju i generacije posle nas - poručio je Lazić, inače član Srpskog geološkog društva i administrator regionalne fejsbuk-grupe "Ljubitelji minerala i fosila", koja broji blizu 7.000 članova.

MEĐU 50 doniranih eksponata nalaze se retki primerci koji su pronađeni na tlu Srbije, ali i celog sveta. Svoj novi dom tako su u Vršcu pronašli i ametist iz Brazila, vanadinit iz Maroka, fluorit iz Španije, malahit iz Konga... Lazići su poklonili i autentičnu geološku kartu iz 1929. godine - delo jednog od najznačajnijih geologa u našoj istoriji Jovana M. Žujovića.

- Cenimo to što su nam ukazali poverenje i darivali nam deo svog porodičnog nasleđa. Taj gest, pre svega, vraća veru u ljude - ističe direktorka Gradskog muzeja Ivana Ranimirov. - Naša zbirka, koju je još 1882. osnovao poznati vulkanolog Rudolf Mileker, sada će biti znatno brojnija, atraktivnija i zasigurno polazna osnova za budući naučnoistraživački rad.

U planu je da se do kraja godine, u saradnji sa porodicom Lazić, priredi izložba akvizicija, nakon čega će darovani predmeti biti pridodati stalnoj postavci.

LjUBAV I HOBI

ZA geologiju se David Lazić zainteresovao kada je pre desetak godina na poklon dobio jedan mineral. Tu ljubav je preneo i na suprugu Natašu i sedmogodišnjeg sina Jovana, koji od svoje treće godine zajedno sa roditeljima obilazi terene. Jovan je naročito ponosan što se u darovanoj kolekciji nalazi i kamenje koje je on lično pronašao. Reč je o kvarcu sa Rudnika i fosilima okamenjenih listova sa Popovice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)