JOŠ JEDAN ROK ZA NOVE STUDIJSKE PROGRAME: Završeno jedno poglavlje na Prištinskom univerzitetu sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici

D.Zečević

08. 09. 2021. u 13:27

U DRUGOM upisnom roku na fakultetima Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici prijavljeno je 307 kandidata, za koje će se upis odvijati u četvrtak (sutra) i u petak. Prema rečima rektora ovog univerziteta prof. dr Zdravka Vitoševića broj upisanih studenata na Prištinskom univerzitetu premašiće hiljadu, što je za novu akademsku godinu na ovom univerzitetu veoma zadovoljavajuće, budući da je sve manji broj svršenih srednjoškolaca.

ЈОШ ЈЕДАН РОК ЗА НОВЕ СТУДИЈСКЕ ПРОГРАМЕ: Завршено једно поглавље на Приштинском универзитету са седиштем у Косовској Митровици

Foto I. Radulović

 -Zbog novih studijskih programa sledi i treći upisni rok.

 -U prvom upisnom roku upisali smo za osam procenata više studenata nego protekle godine, odnosno njih 740, što je značajni pokazatelj interesovanja svršenih srednjoškolaca za upis na naš univerzitet. Zahvaljujući članstvu u Konferenciji univerziteta Srbije, Evropskoj univerzitetskoj asocijaciji i Svetskom kongresu univerziteta, studentima našeg univerziteta je omogućeno da učestvuju u mnogim domaćim i međunarodnim projektima i da razmenjuju iskustva sa drugim univerzitetima u zemlji i okruženju, ali i da neki od semestara odslušaju na nekom od evropskih ili svetskih univerziteta - pojašnjava rektor Vitošević značaj i mogućnosti ove visokoobrazovne ustanove i pojašnjava da se na Prištinskom univerzitetu sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici upisuju studenti sa teritorije Kosova i Metohije i ostalog dela Srbije, ali i iz regiona, severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske...

Više studenata na budžetu

Ističući da je od strane Evropske komisije Prištinski univerzitet proglašen za jedan od tri najbolja univerziteta kada je u pitanju realizacija projekata, rektor Vitošević ističe da Univerzitet trenutno broji oko 9.500 studenata na sva tri nivoa akademskih studija. -Posebna pogodnost je i to što je Vlada Srbije odobrila proširenje liste studenata koji se nalaze na budžetu, čime ostvaruju pravo na smeštaj i hranu u Domu -vkaže prof. dr Vitošević.

S obzirom na to da su u toku akreditacije za nove studijske programe na Medicinskom ali i drugim fakultetima, prema rečima rektora Vitoševića očekuje se mogućnost i trećeg upisnog roka što će značiti upis dodatnog broja studenata.

-Takođe, u oktobru mesecu očekuje se upis na master i diplomske kao i doktorske studije, što će biti u skladu sa preporukama Ministarstva prosvete - dodaje rektor Vitošević.

BONUS VIDEO: 

EKSKLUZIVNO: Srpski sveštenik skida albansku zastavu sa Košara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)