U VRTIĆ UZ KOVID PRAVILA: U periodu adaptacije za jaslice može da prisustvuje roditelj

Lj. P.

07. 09. 2021. u 08:45

NAJMLAĐI Novosađani koji su upisani u Predškolsku ustanovu "Radosno detinjstvo" i ovu školsku godinu su počeli sa primenom svih epidemioloških mera protiv kovida 19.

У ВРТИЋ УЗ КОВИД ПРАВИЛА: У периоду адаптације за јаслице може да присуствује родитељ

Foto D. Dozet

U ovoj dečjoj ustanovi, koju pohađa više od 16.000 dečaka i devojčica na teritoriji grada, dobili su smernice kako i šta treba da rade, i toga moraju da se pridržavaju, kako zaposleni, tako i roditelji prilikom dovođenja i odvođenja dece. Za novoupisanu decu su obavezne potvrde od lekara.

Kada je reč o kapacitetima, odnosno broju mališana u grupama, prema rečima Branke Čonkić, rukovodioca preventivne službe zdravlja u "Radosnom detinjstvu", zasada nema ograničenja.

- Primenjivaće se propisane mere, što znači da su na ulazu postavljene dezobarijere, sredstva za dezinfekciju ruku, a roditelji koji dovode svoju decu obavezno moraju da imaju zaštitnu masku na licu - predočava Čonkićeva. - Pravila ponašanja moraju strogo da se poštuju i obavezno je da drže odstojanje od najmanje dva metra.

Mame i tate se, kako ističe naša sagovornica, neće moći zadržavati u vrtiću, i kada uvedu dete i predaju ga vaspitačici, odmah posle toga moraju da napuste objekat.

- Za jaslenu grupu mališana adaptacija traje nedelju dana uz prisustvo jednog od roditelja - objašnjava Čonkićeva kako će proticati prilagođavanje mališana najmlađeg uzrasta. - U grupi je šestoro dece, što znači da i toliko roditelja može biti prisutno. Sva deca mogu i skraćeno da borave u vrtićima, i roditelji po njih mogu da dođu u vreme pre predviđenog spavanja. Kreveti za spavanje su na rastojanju od metar i po i mališani leže po principu "glava - noge".

U svim vrtićima sa više od dve grupe postoje sobe za izolaciju u slučaju da dete ima simptome respiratorne infekcije, i o tome se odmah obaveštavaju roditelji. Posle preležane bolesti, za povratak deteta u vrtić obavezna je lekarska potvrda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!