AKCIJA „CIKLONIZACIJE“ U NOVOM SADU I ČEREVIĆU: Pronađeni prvi komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila

S. B.

27. 08. 2021. u 12:18

U NOVOSADSKOJ „Ciklonizaciji“ su od 55 uzoraka komaraca, sakupljenih u drugoj polovini avgusta u Novom Sadu i četiri vojvođanske opštine, prisustvo virusa Zapadnog Nila detektovali u dva uzorka. Reč je o komarcima u Adamovićevom naselju u Novom Sadu i selu Čerević.

АКЦИЈА „ЦИКЛОНИЗАЦИЈЕ“ У НОВОМ САДУ И ЧЕРЕВИЋУ: Пронађени први комарци заражени вирусом Западног Нила

Foto: Ciklonizacija

- Testirano je više stotina uzoraka iz svih delova Novog Sada, prigradskih naselja i sela i ovo su prvi zaraženi komarci ove godine - kaže Dario Aćimović iz “Cklonizacije” i potvrđuje da su ekipe tog preduzeća izvele tretman protiv komaraca u Čereviću, neposredno nakon uzimanja uzorka, kao i u Adamovićevom naselju.

On takođe naglašava da je Virus Zapadnog Nila na našem području zvanično detektovan 2012. godine, a već 2013. godine Srbija je imala najveću epidemiju na teritoriji Evrope. Rezervoar virusa su ptice, a prenošenje virusa sa komaraca na ljude obično se dešava pred kraj sezone, u avgustu i septembru.

- Gađani mogu da spreče razmnožavanje komaraca u svojim dvorištima tako što će isprazniti kofe sa vodom, ukloniti stare gume, konzerve, tegle i sve ostale predmete u kojima se zadržava voda pogodna za razvoj larvi komaraca- kaže Aćimović.

Na Institutu za javno zdravlje Vojvodine ističu da je od početka nadzora nad groznicom Zapadnog Nila ove godine, registrovano pet potvrđenih slučaja obolevanja, i to sa teritorije Sremskog (1), Južnobačkog okruga (3) i Južnobanatskog okruga (1), uzrasta 50-80 godina sa pratećim hroničnim bolestima.

- Kod dva pacijenta je, uprkos bolničkom lečenju i primenjenoj terapiji, došlo do smrtnog ishoda dok se jedan leči u bolničkim uslovima a još tri pacijenta su u proceduri laboratorijskog ispitivanja- kažu u Institutu.- U periodu od 2012. do 2020. godine na teritoriji Srbije registrovano je ukupno 1.032 slučajeva groznice Zapadnog Nila i zabeleženo 98 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od te groznice. Tokom sezone nadzora 2020. godine u Srbiji nisu prijavljeni slučajevi obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji. U istom periodu, u Vojvodini je registrovano 367 slučajeva ove bolesti i 53 smrtna ishoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)