ČITAVA NASELJA BEZ PEDIJATRA: U Crvenki pokrenuta peticija da se u kulskoj opštini obezbedi više dečjih lekara

Z. Rajić

25. 08. 2021. u 07:26

U CRVENKI je pokrenuta peticija da se u opštini Kula, koja ima sedam naselja, obezbedi više pedijatara.

ЧИТАВА НАСЕЉА БЕЗ ПЕДИЈАТРА: У Црвенки покренута петиција да се у кулској општини обезбеди више дечјих лекара

Foto Z. R.

Roditelji smatraju da su nedovoljna četiri doktora za decu, a ovog meseca su, zbog godišnjeg odmora, radila samo tri. Bez dečjeg lekara su u avgustu ostali Crvenčani, što je bio povod za peticiju, koju je potpisalo 117 građana, a inicijator je bila Bojana Šukara Neuročni, majka dvoje dece.

- Morali smo iz Crvenke da putujemo u Kulu da bi naša deca tamo primila injekcije ili infuziju, jer lekari opšte prakse u ambulanti za odrasle ne mogu to da odobre. Niko ne pita da li roditelji imaju novca za svakodnevne odlaske u Kulu - napominje Bojana.

Ona podseća da je Zdravstvena stanica u Crvenki ranije imala dva dečja lekara, a sad se, kaže, događa da pacijenti do 18 godina ostaju i bez jednog, kad ode na godišnji ili na zamenu pedijatra u Kuli.

- Smatramo da je to nedopustivo, i zato smo nas četiri majke, iz Crvenke, Kule, Sivca i Ruskog Krstura, zatražile prijem kod predsednika opštine sa zahtevom da se reši problem nedostatka pedijatara - kaže naša sagovornica.

REŠENjE Dr Žarko Ševin, Foto T. T.

Dva dečja lekara rade u Kuli, po jedan u Crvenki i Sivcu i nijedan u Ruskom Krsturu, Kruščiću, Liparu i Novoj Crvenki.

- U Crvenki privremeno nije radio pedijatar, jer je bio premešten u Kulu, gde je jedan od dečjih lekara koristio godišnji iz 2020. Za to vreme je pedijatar iz Sivca, uz redovan rad u tom naselju, obavljao dva puta nedeljno preglede u Crvenki - objasnio je direktor kulskog Doma zdravlja (DZ) dr Žarko Ševin.

Uz četiri stalno zaposlena dečja lekara, dve lekarke DZ su na specijalizaciji iz pedijatrije.

- Obe su istovremeno i na porodiljskom odsustvu, koje jedna od njih koristi dva puta zaredom, što produžava rok za dobijanje svršenih pedijatara. Kadrovska situacija je dodatno zakomplikovana bolešću jednog od pedijatara, koji se nalazi na dužem bolovanju - rekao je dr Ševin.

TROŠAK Na injekcije u DZ u Kuli, Foto T. T.

ANGAŽOVAN PENZIONER

DIREKTOR DZ ističe da na tržištu rada nema pedijatara, pa ovi specijalisti mogu da se angažuju isključivo po osnovu dopunskog rada.

- Mi smo, umesto doktorke koja je na bolovanju, uposlili penzionisanog pedijatra, a sredstva za tu namenu obezbedila je lokalna samouprava - kaže dr Ševin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju