FABRIKA VODE ZA 828 DANA: U Šumicama počele građevinske pripreme za izgradnju najznačajnijeg vodovodnog postrojenja u Kikindi

R. Šegrt

23. 08. 2021. u 13:43

NA lokaciji Šumica, na ulazu u Kikindu, počelo je čišćenje terena za geomehanička ispitivanja zamljišta, što je neophodna priprema za početak gradnje fabrike vode.

ФАБРИКА ВОДЕ ЗА 828 ДАНА: У Шумицама почеле грађевинске припреме за изградњу најзначајнијег водоводног постројења у Кикинди

Foto R. Šegrt

Taj posao trebalo bi da se završi do kraja novembra, a nakon toga počeće građevinski radovi na izgradnji objekta. To je samo prva faza ovog velikog projekta koji će koštati oko 11,4 miliona evra. Za prvu fazu radova, koja je počela početkom jula, potrebna su ulaganja od oko 9,6 miliona evra, a novac je obezbeđen iz dva izvora.

- Početak gradnje fabrike vode računa se od 2. jula i od tog datuma teče rok od 828 dana za završetak projekta. U toku je prva faza i u roku od 150 dana potrebno je uraditi sve pripreme za građevinske radove i pribaviti dozvolu za gradnju objekta. Građevinski radovi trebalo bi da počnu krajem novembra. Novac za prvu fazu obezbeđuje nemačka KFW banka i to ukupno šest milione evra, od čega 30 odsto kao donaciju, a ostatak od 70 odsto je kredit od četiri miliona evra. Ta pozajmica vraćaće se 10 godina, sa godišnjom kamatom od jedan odsto i grejs periodom do 2022. godine - objasnio je Nino Žuvela, direktor JP "Kikinda", na poslednjoj sednici Skupštine grada.

Nino Žuvela, Foto Grad Kikinda

Za drugu i treću fazu radova novac još nije opredeljen, ali je poznato da je za drugu etapu potreban iznos od oko 500.000 evra. Tim novcem predviđena je gradnja pristupnih puteva, ograde i upravne zgrade. Treća faza koštaće dodatnih 1,1 milion evra, a novac će se uložiti u dizel agregat i izgradnju muljne lagune. Osim novca, preduslov za rad fabrike vode jeste rekonstrukcija čak 15 kilometara stare i dotrajale vodovodne mreže. Rokovi za taj deo posla još nisu saopšteni, ali trebalo bi da obnova bude završena u naredne dve godine.

- U zamenu mreže potrebno je uložiti oko 150 miliona dinara - naveo je Žuvela.

Objekat fabrike biće dug 150 metara i imaće velike bazene sa tankovima kapaciteta 3,5 hiljada tona vode.

Česma dok se ne izgradi postrojenje, Foto Grad Kikinda

POSAO ZA 20 LJUDI

PREMA kadrovskom planu, za fabriku vode potrebno je od 10 do 20 zaposlenih, od čega će pet odsto biti radnici na održavanju objekta, a ostalo inženjeri i tehnolozi.

- Naša fabrika vode biće jedna od najmodernijih u Evropi, jer će imati tehnologiju za prečišćavanje kojom će bor i natrijum biti na nivou koji dozvoljava Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće - izjavio je Žuvela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)