DRUGI KRUG ZAVRŠNOG ISPITA: Malu maturu polaže 900 učenika

B.B.

17. 08. 2021. u 13:06

POLAGANjEM testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, sutra počinje drugi krug završnog ispita. Mali maturanti će 19. rešavati zadatke iz matematike, a za dan kasnije je "zakazan" kombinovani test. Prema podacima Ministasrtva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na malu maturu izlazi oko 500 učenika i oko 400 polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovnja.

ДРУГИ КРУГ ЗАВРШНОГ ИСПИТА: Малу матуру полаже 900 ученика

Foto P. Milošević

Pored osmaka, koji iz opravdanih razloga, nisu polagali završni ispit u junskom roku, novu šansu u avgustu će imati i učenici koji su, i posle drugog upisnog kruga, neraspoređeni, odnosno n neupisanih kojih je, prema pdiacima nadležnih, ostalo 27. Svi oni mogu da konkurišu na 11.267 mesta slobodnih mesta u srednjim školama. Reč je, uglavnom, o mašiskim, građevinskim, poljoprivrednim, tekstilnim školama, gde je ostalo praznih klupa, posle junskog roka.

- U drugom upisnom krugu je 1.072 učenika popunjavalo listu želja, od koji je 1045 učenika upisalo neki od preostalih obrazovnih profila ili smerova u srednjim školama - navode u minsitarstvu. - Pojedini učenici su polagali završni ispit, ali su se upisali u privatne ili strane škole, kao i verske ili vojne. Zbog toga se javlja određeni broj učenika koji su završili osnovno obrazovanje, a ne nastavljaju srednje u državnim školama.

Završni ispit moraju da polažu svi učenici, jer to predstavlja formalni završetak osnovne škole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024