BRNABIĆ PREDSEDAVALA SEDNICOM POČASNOG ODBORA: Kandidatura Novog Sada za najbolju prestonicu kulture

Z. GRUMIĆ

05. 08. 2021. u 21:29

REPUBLIKA, pokrajina i Grad Novi Sad nastaviće da još intenzivnije investiraju u obnovu objekata i različite programe kako bi se naš grad iduće godine što uspešnije predstavio svetu i postao najbolja Evropska prestonica kulture (EPK) od svih dosadašnjih.

БРНАБИЋ ПРЕДСЕДАВАЛА СЕДНИЦОМ ПОЧАСНОГ ОДБОРА: Кандидатура Новог Сада за најбољу престоницу културе

Foto: N. Karlić

To je ključna poruka sa današnjeg sastanka Počasnog odbora projekta Novi Sad EPK-2022 kojem je predsedavala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, a na kojem su učestvovali i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Miloš Vučević i drugi članovi tog tela.

- Veoma je važno to što su sva tri nivoa vlasti saglasna da ulaganja u obnovu i razvoj Novog Sada budu nastavljena. Dogovoreno je da iduće i narednih godina još više ulažemo u različite delove našeg grada – izjavio je gradonačelnik Vučević posle sednice i prethodnog obilaska obnovljenih i objekata čija je rekonstrukcija u toku, u okviru novog Keativnog distrikta oformljenog na prostoru nekadašnje Kineske četvrti.

I ministarka Maja Gojković istakla je važnost zajedničkog ulaganja radi što uspešnije realizacije ovog projekta, naglasivši da su pretvaranje nekadašnjeg idndustrijskog nasleđa u kulturne prostore i povezivanje kulture i turizma, glavni pravci u kojima se kreće kultura u Evropi.

Pokrajinska vlada je u obnove objekata i programe, u okviru pripreme Novog Sada za EPK uložola do sada više od 400 miliona dinara i nastaviće podršku EPK, istakao je  Mirović i dodao da je taj projekat „pozitivno uzdrmao“ Novi Sad i posebno njegove institucije kulture.

Novi Sad kao EPK, u okviru priprema za titulu 2022. godine, pretenduje da bude dobitnik prestižne nagrade „Melina Merkuri“, koju Evropska komisija dodeljuje na osnovu uspešnosti sprovođenja projekta. Uoči poslednjeg panela EK, na kojem će biti odlučeno da li će Srpska Atina biti dobitnik pomenute nagrade, održana je ova sednica Počasnog odbora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna