SOBE PUNE ĐAKA: Među srednjoškolcima veliko interesovanje za smeštaj u novosadskim domovima

Lj. P.

03. 08. 2021. u 05:55

INTERESOVANjE srednjoškolaca iz vojvođanskih, ali i drugih mesta koji školovanje nastavljaju u Novom Sadu, za smeštaj u domovima za učenike u Novom Sadu i ove godine je bilo veliko.

СОБЕ ПУНЕ ЂАКА: Међу средњошколцима велико интересовање за смештај у новосадским домовима

Foto Z. Grumić

Objavljene su preliminarne liste, a posle razmatranja pristiglih prigovora, utvrdiće se konačna lista. Uspeh postignut u dosadašnjem školovanju je i ove, kao i prethodnih bio glavni kriterijum koji je kandidatima donosio najviše bodova.

U Srednjoškolski dom u Nikolajevskoj, isključivo ženskom domu, prema rečima Svetlane Dankuc, direktora ove ustanove, na osnovu dozvole Ministarstva datog svim đačkim domovima, ove godine je konkurs bio raspisan za svih 200 mesta, sa koliko raspolažu, a prijavilo se skoro 250 učenica. Najviše njih je iz Srednje medicinske i svih novosadskih gimnazija, kao i iz Karlovačke gimnazije, i ima puno odličnih učenica.

- Pregledaju se liste da se utvrdi da li ima i koliko devojaka koje su se prijavile i za drugi dom - kaže Dankucova, dodajući da je bilo i nepotpune dokumentacije. - Osim iz mesta u Vojvodini, među stanarkama doma ima i učenica iz Republike Srpske, Crne Gore i sa Kosova i Metohije.

I za Dom "Brankovo kolo", inače, najveći, vladalo je veliko interesovanje, o čemu svedoči podatak da su za 198 mesta u ženskom delu konkurisale 302 učenice, a za 219 mesta u muškom delu stiglo je 237 prijava učenika.

Foto Z. Grumić

Prema rečima Predraga Gajića, šefa službe smeštaja u ovom domu, "Brankovo kolo" raspolaže sa 409 mesta, a konačna lista biće poznata tek kada istekne rok za prigovor, ali i kada se učenice koje su primljene u oba doma opredele u kojem će stanovati od jeseni.

- Interesantno je da je ove godine među učenicama vladalo veće interesovanje za smeštaj u našem u domu nego među dečacima - predočava Gajić. - Među kandidatima ima puno đaka sa odličnim uspehom. Planiramo da do povratka učenika u dom kompletno okrečimo muški deo.

U oba doma se strogo poštuju propisane mere protiv virusa korona, a kako će se odvijati život u domu, najviše će zavisiti od situacije sa epidemijom.

CENE SMEŠTAJA

RODITELjI đaka će ove, kao i prethodnih godina, za smeštaj u domovima mesečno plaćati 5.355 dinara, dok resorno ministarstvo za svakog učenika dotira po još 16.747 dinara. Kada se uzme u obzir koliko košta iznajmljivanje sobe ili stana, onda ne čudi što se mesta u domovima popune već u u prvoj raspodeli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SOLIDARNOST NA DELU: Jedna od osnovnih vrednosti za uspostavljanje mira i pravde u svetu