BRODSKOM ULICOM I BROD MOŽE DA PLOVI: Čak i najmanje padavine donose velike probleme stanovnicima subotičkog naselja Gat

J. LEMAJIĆ

29. 07. 2021. u 07:26

SVAKA malo jača kiša za stanovnike subotičkog naselja Gat je nova muka. Zbog niske kote na kojoj se nalazi, ulice su poplavljene vodom do kolena, koja prodire u kuće i meštanima stvara ogromne probleme.

БРОДСКОМ УЛИЦОМ И БРОД МОЖЕ ДА ПЛОВИ: Чак и најмање падавине доносе велике проблеме становницима суботичког насеља Гат

Foto Arhiva

Uz atmosferske padavine neizostavno se izlije i fekalna kanalizacija, te ovo nije samo komunalni nego i zdravstveni i ekološki problem.

Tako je u Brodskoj ulici nedavno mogao i brod da plovi. Marija Krivošija Belas priča da kada je kupila kuću, nije znala za ovaj problem, sve dok 2014. u velikoj poplavi nije stradao ceo stambeni prostor.

- Od tada se ponavlja svake godine. Sada je došlo do izlivanja u kupatilo i iz njega u kuhinju.

Obraćali smo se svima, od mesne zajednice, komunalne, do vatrogasaca i Gradske kuće - kaže Marija, pokazujući na odbrambeni stepenik ispred kuće, koji su donedavno zamenjivali džakovi.

- Trpim ogromnu štetu. Ovo je osma godina kako nismo ništa mogli da ulažemo, misleći da će se ovaj problem rešiti. Međutim, više nismo mogli da živimo sa takvim zidovima, vlagom, prljavštinom i neredom i odlučili smo da krenemo u renoviranje kupatila i kuhinje, dok se sad ovaj izliv nije desio. Fasadu smo odložili za septembar, jer postoji opasnost od urušavanja.

Muka meštani očajni, Foto Arhiva

Kako je i sama ulica pod nagibom, u Brodskoj se kao niz tobogan voda sliva sa Beogradskog i Somborskog puta i završava tačno ispred kapije Dragomira Stojkovića, čija kuća se nalazi na najnižoj tački u ulici. Za 35 godina, koliko ovde živi, Dragomir kaže da je ovaj problem postao sve izraženiji u poslednjih nekoliko godina, te apeluje na nadležne da ga što pre reše. U sličnom problemu su i stanari ulica Karola Milodanovića i Filipa Višnjića.

- Ove godine do sada nam je poplavilo četiri puta, prošle godine dva, a pretprošle čak sedam puta. U dvorištu bude oko pola metra a unutra oko 15 centimetara vode. Plivaju svi laminati, nameštaj sav bude natopljen vodom i fekalijama, zidovi takođe. Takvom brzinom ulazi voda da se dižu fuge sa pločica, otpada glet - priča Branka Vereš Baranji, koja već četiri godine izdaje apartmane za smeštaj. - Kada se to desi ne mogu da radim nekoliko dana jer je potrebno da se zidovi osuše, izvetri miris... Dešavalo se da poplava bude i kada su gosti tu, pa im onda automobili plivaju u vodi.

Foto Arhiva

KOKOŠKE SE PODAVILE

OVDE živim od 1984. i iz godine u godinu poplave su sve veće. Ljudi se priključuju na mrežu, ali očigledno ona ne podržava ovoliki broj korisnika - priča Ruža Ivković Ivandekić. - Voda je pola metra, spasavam i dižem šta mogu, sada su mi se kokoške podavile u dvorištu. Inspekcija dođe, uslika i kaže uzmite crevo i počistite. Sve nusprostorije u dvorištu su za obijanje i rušenje, a novo smo gradili. I pola sata posle poplave voda šiklja iz ulične kanalizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZAOSTALU BOMBU U NIŠU UNIŠTIĆE U NEDELJU: Važno obaveštenje MUP