LEPE VESTI: Počela rekonstrukcija 115 godina starog parohijskog doma u Negotinu

S.M.J.

25. 07. 2021. u 17:31

Posle 115 godina postojanja u Negotinu je konačno počela rekonstrukcija Parohijskog doma crkve Sveta Trojica zahvaljujući sredstvima lokalne samouprave Negotin i Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama pri Ministarstvu pravde Republike Srbije.

ЛЕПЕ ВЕСТИ: Почела реконструкција 115 година старог парохијског дома у Неготину

Foto: S. M. J.

Radove na rekonstrukciji, vredne 7,2 miliona dinara, po projektu Milana Konstandinovića i uz saglasnost i dozvole Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša u čijoj se nadležnosti kao kulturno dobro od izuzetnog značaja nalaze i ovaj parohijski dom i hram Svete Trojice, izvode radnici Građevinske firme “Neško gradnja” iz Vlasotinca.

- Projektom je predviđeno da se rade u potpunosti nove podne obloge. Trenutno se izlivaju betonske ploče na koje će biti postavljene granitne pločice. Biće rađena spoljašnja i unutrašnja vrata, kompletna zamena krovnog pokrivača, ojačavanje postojeće plafonske konstrukcije čeličnom gredama, spuštanje plafona gips karton pločama i saniranje fasade - navodi protonamesnik Marko Pajčin, starešina hrama.

Predviđeno je da radovi na obnovi parohijskog doma u kojem su smeštene svešteničke kancelarije i u kojem se obavljaju parohijski i administrativni poslovi, ali i koji je dom Hora Crkve “Sveta Trojica” i mesto okupljanja pri hramovnoj, krsnim slavama i praznicima, traju 60 radnih dana.

- Parohijski dom je osveštan 20. avgusta 1906. godine i od tada do sada većih intervencija osim tekućeg održavanja koje je podrazumevalo krečenje, zamenu crepa ili eventualno oluka na mestima gde su oni dotrajali i gde je bilo prokišnjavanja, nije bilo. Za 115 godina ovo je njegovo prvo saniranje u ovakvom obimu - dodaje starešina Crkve “Sveta Trojica”, protonamesnik Marko Pajčin i dodaje da su lane završeni konzervatorsko - restauratorski radovi na ikonostasu, kao i da su zamenjeni svi prozori na hramu.

Preostaju još radovi na opravci sata na tornju crkve, koji će uskoro biti realizovani, a u nekoj skorijoj budućnosti i sanacija živopisa u crkvi, koji je potpuno pokriven debelim slojem čađi i gareži s obzirom da su u hramu paljene sveće skoro čitav vek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!