SABOR “POD KRILIMA ARHANGELA” U STALAĆU: Slikari od danas u porti manastira iz 10. veka (FOTO)

S.BABOVIĆ

23. 07. 2021. u 14:54

DESET slikara iz Srbije i inostranstva okupiće se danas u manastiru Svetih Arhangela iz 10. veka u Stalaću. Do 25. jula trajaće Likovna kolonija “Pod krilima Arhangela”, koju će voditi Živorad Milosavljević.

САБОР “ПОД КРИЛИМА АРХАНГЕЛА” У СТАЛАЋУ: Сликари од данас у порти манастира из 10. века  (ФОТО)

FOTO: S.B.

Organizatori najavljuju pored kolonije i raznovrstan prateći program pod okriljem sabora. Manifestacije traje do 25. jula i još jedan pokušaj da se umetnička, ali i naučna javnost zainteresuje za stalaćko nasleđe.

- Monodrama Milana Cacija Mihailovića, “Uspomenari” biće izvedena 24.jula od 20 sati,a od 21 sat održava se koncert ozbiljne muzike u izvođenju profesora Ljubiše Jovanovića na flauti i Stevana Jovanovića studenta iz Beča koji svira kontrabas - napominju organizatori. Iste večeri biće podeljena priznanja „Vila“ i „Zmaj od Stalaća“.

FOTO: S.B.

U ovom mestu, koje se nalazi na oko 2,5 kilometra od tačke spajanja Južne i Zapadne u Veliku Moravu, u opštini Ćićevac i na oko 14 kilometara od Kruševca, vremenu odoleva i čuvena Kula od Stalaća, ostatak nekadašnjeg utvrđenog grada za koji se zna da je porušen 1413. godine. Uzvišena i tragična ljubav vojvode Prijezde i devojke Jelice ovekovečena u narodnoj pesmi "Smrt Vojvode Prijezde" simbolično se vezuje za Kulu.

FOTO: S.B.

Stalać je bio naseljen još u vreme praistorije, u doba Vizantije i u srednjem veku. Kao kapija Pomoravlja i bedem zapadne Srbije odolevao je Turcima sve do pohoda turskog sultana Muse, koji je stalaćku tvrđavu razorio prethodno uništivši Soko, Bovan i Lipovac.

FOTO: S.B.

Stalaćka tvrđava nalazi se na obroncima Mojsinjske Svete Gore,gde je danas 12 potpuno sačuvanih ili delimično oživljenih bogomolja. Veruje se da su u 14. veku monasi sinaita - sledbenici svetogorskog monaha starca Isaije (pomogao knezu Lazaru 1375. godine pri izmirenju SPC i Carigradske patrijaršije) podigli na desetine crkava. Otuda planine dobijaju naziv Mala srpska Sveta Gora u kojoj „ništa drugo nisi mogao čuti do brujanja zvona i pojanja svetih kaluđera".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)