EMOCIJE PRETAČE U SLIKU: Izložba kaligrafskih radova Aleksandra Stankovića otvorena sinoć u Paraćinu

Z. Rašić

10. 07. 2021. u 09:51

SLOVA su simboli koji pretvaraju materiju u duh, a kaligrafija je umetnost lepog pisanja, objasnio je Aleksandar Stanković (1975), umetnik iz Niša kome to nije struka, ali se tim pravcem u umetnosti bavi već deset godina. On je sinoć otvorio svoju izložbu sa četrdesetak radova iz ciklusa „Nesmireni duh“ u Galeriji Kulturnog centra u Paraćinu.

ЕМОЦИЈЕ ПРЕТАЧЕ У СЛИКУ: Изложба калиграфских радова Александра Станковића отворена синоћ у Параћину

Foto: Z. R.

- To je moj pokušaj da se emocije pretoče u sliku, a odgovor na pitanje zašto se bavim baš kaligrafijom jeste da je ona izabrala mene, a ne ja nju. Kaligrafija, inače, potiče iz Kine, a kasnije se deli na zapadnu i istočnu. Mi spadamo u zapadnu, za razliku od Kineza i Arapa. Pored latinične i ćirilične kaligrafije, koja se može videti na ovoj izložbi, ja pišem i arapsku kaligrafiju - kaže ovaj autor, podsećajući da je do sada imao pet samostalnih izložbi i dosta grupnih. Prošle godine je učestvovao na Bijenalu arapske kaligrafije u Kairu, gde je dobio i nagradu. Van Srbije, izlagao je takođe i u Bangladešu.

Foto: Z. R.

Kad je o arapskoj kaligrafiji reč, Stanković napominje da je samostalno učio arapski jezik duže od 20 godina, „tako da mi je arapska kaligrafija došla sasvim prirodno“.

Ovaj niški umetnik, između ostalog, ispisivao je hadžijske gramate, prilikom boravka ambasadora Ujedinjenih Arapskih Emirata u Nišu ispisao je prigodnu arapsku kaligrafiju kao poklon, često je demonstrirao sve tri vrste krasnopisa... Njegov rad „Molitva“ se čuva u Manastiru svetog Stefana u Lipovcu, dok se tri njegova kaligrafska rada nalaze u Hilandaru. Stanković smatra da kaligrafija, za razliku od zapada, arapskih zemalja i Kine, nije baš toliko popularna u Srbiji, ali da se postupno „probija“. Član je Udruženja likovnih umetnika Niša.

Foto: Z. R.

Stankovićeva izložba u Paraćinu dostupna je publici do 23. jula, a direktor Kulturnog centra Aljoša Gligorijević – ustanove koja je organizator događaja, najavljuje da će u skorije vreme, u saradnji sa arapskom ambasadom i Stankovićem, posetioci moći da pogledaju i izložbu arapske kaligrafije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri