GOSTI, ALI SVOJI NA SVOME: Srpska deca iz Federacije BiH i Hrvatske boravila u Novom Sadu

Z. GRUMIĆ

07. 07. 2021. u 05:55

VELIKO hvala svima što ste nas pozvali da dođemo u Novi Sad, da upoznamo nove drugare i steknemo nova prijateljstva, reči su Nikoline Ivetić, učenice petog razreda iz Bosanskog Grahova, koje izražavaju zajednički utisak mališana iz nekoliko opština u Federaciji BiH i Hrvatskoj koji su juče, u okviru letnjeg kampa u Srbiji, razgledali novosadske znamenitosti.

ГОСТИ, АЛИ СВОЈИ НА СВОМЕ: Српска деца из Федерације БиХ и Хрватске боравила у Новом Саду

Foto N. Karlić

Nikolina je jedna od pedesetak srpske dece, učenika osnovnih škola, koji ovih dana borave u Novom Sadu i Beogradu, u organizaciji Pokrajinskog fonda za izbegla i raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, kao i narodne poslanice Sanje Lakić.

- Ovde nam je baš lepo. Posetili smo muzeje, Petrovaradinsku tvrđavu i čuli mnogo toga iz prošlosti grada - dodala je Nikolina, odlična učenica tokom prijema kod gradonačelnika Miloša Vučevića, u Gradskoj kući.

Nikolina Ivetić, Foto N. Karlić

Pun lepih utisaka bio je i Bojan Berić, đak sedmog razreda iz Dalmatinskog Kosova, kod Knina.

- Ceo ovaj put je veoma dobro organizovan. Sve nam je ovde lepo. Domaćini su izuzetno prijatni - izjavio je Bojan, za "Novosti", napominjući da mu se posebno dopao Trg slobode.

Dobrodošlicu učenicima i njihovim nastavnicima poželeo je gradonačelnik Miloš Vučević, poručujući im da uvek treba da znaju da nisu sami i da imaju na koga da se oslone.

- Svoje poreklo treba časno da nosimo, poštujući druge, ali očekujući i da nas jednako poštuju. Molim vas da učite i da se obrazujete gde smatrate da je najbolje. Ali, da probate da živite na prostorima gde su vaši roditelji, bake i deke - istakao je Vučević naglasivši da su ovi mališani ne samo najdraži gosti Novog Sada, nego i više od toga, "svoji na svome".

Srpska deca iz regiona posetila su i manastir Veliku Remetu, a svoj letnji kamp nastavljaju danas u Beogradu.

Bojan Berić, Foto N. Karlić

DA SE BOLjE UPOZNA SRBIJA

CILj letnjeg kampa je da decu iz regiona upoznamo sa istorijom, kulturom, tradicijom, kao i sa institucijama Srbije, prirodnim lepotama i turističkim potencijalima. - Nameravamo da sledeće godine kamp ovuhvati sve krajeve u regionu gde žive Srbi i da bude održan baš u Novom Sadu - rekao je Duško Ćutilo, direktor Pokrajinskog fonda.

Foto N. Karlić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)