U VRANJU OTVOREN PRVI EKO PARK: Prostor oplemenjen sadržajima za igru napravljenim od prirodnog i reciklirajućeg materijala

J.S.

06. 07. 2021. u 14:22

U Vranju je danas u vrtiću ,,Čarolija’’ Predškoske ustanove ,,Naše dete’', otvoren prvi eko park.

У ВРАЊУ ОТВОРЕН ПРВИ ЕКО ПАРК: Простор оплемењен садржајима за игру направљеним од природног и рециклирајућег материјала

Foto: J.S.

U Vranju otvoren prvi Eko park

Vranje
Reč je o prostoru u dvorištu vrtića koji je oplemenjen  novim sadržajima za igru dece napravljenim isključivo od prirodnog i reciklirajućeg materijala. 

Inicijativa za izgradnju Eko parka potekla je od Komeserijata za izbeglice i migracije (KIRS) i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), jer je do sada 15 deteta iz migrantske populacije, smeštenih u Prihvatnom centru u Vranju, imalo priliku da boravi u vrtiću "Čarolija''.

- Boraveći u vrtiću deca su dobila priliku da se uključe u formalno obrazovanje, da se povežu sa svojim vršnjacima iz Vranja, da savladaju jezičke barijere i kulturološke prepreke, da steknu neka znanja i veštine koja će im biti neophodna za život i snalaženje u savremenom društvu'', rekla je Milica Jovanović Anđelković, regionalna koordinatorka mobilnog tima IOM - a na jugu Srbije.

Ona je dodala da Eko park ne bi mogao da bude gotov ovako brzo da nije bilo podrške zajednice, jer su se uređenju parka priključili i ljudi iz zajednice, pre svega roditelji dece koja pohađaju vrtić, roditelji migranti, ali i komšije, pojedinci i firme koji su hteli da pomognu.

Foto: J.S.

Pozdravljajući prisutne zamenica gradonačelnika Zorica Jović je naglasila da će porodice koje gravitiraju ka ovom vrtiću će imati jedno lepo mesto za igru mališana.

- Ovo je još jedan dokaz da je grad Vranje od početka bio spreman da prihvati migrante i različitosti. Nije bilo lako. U nekim trenucima smo se suočavali sa različitim problemima, ali smo uvek i pronalazili rešenja. Sve naše institucije su otvorile vrata svim migrantima. Veoma sam ponosna što smo od početka ušli u sistem i otvorili vrata svih ustanova obrazovanja, od predškolske ustanove do srednjih škola koje se nalaze na teritoriji grada'', naglasila je zamenica gradonačelnika Zorica Jović.

Svečanost povodom otvaranja eko parka je bila povod da se zasade i sadnice tuje koje će podsećati na solidarnost i moć zajedništva. U programu su nastupili i mališani vrtića "Čarolija'' sa svojim vaspitačicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)