DANI PORODICE U PERLEZU: Ministar Ratko Dmitrović i pokrajinski sekretar Radoš Pejović u poseti

B.G.

03. 07. 2021. u 10:26

MINISTAR za brigu o porodici i demografiju u Vladi Srbije Ratko Dmitrović, zajedno sa pokrajinskim sekretarom za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Radošem Pejovićem, posetio je Zrenjanin i Perlez, mesto u kojem će se početkom avgusta održati manifestacija Dani porodice, koja za cilj ima promociju porodičnih vrednosti.

ДАНИ ПОРОДИЦЕ У ПЕРЛЕЗУ: Министар Ратко Дмитровић и покрајински секретар Радош Пејовић у посети

Foto: Grad Zrenjanin

 U sklopu manifestacije predviđeno je otvaranje šetališta, nekadašnjeg porodičnog korzoa, na kojem su u toku radovi, a u planu je i izgrada bungalova za porodice, kao i edukativni centar pod otvorenim nebom, za mlade bračne parove i škola roditeljstva na levoj obali Begeja.

-  Zašto baš Perlez, zato što je taj potez bio neuređen, a uspeli smo da uradimo infrastrukturne delove i pripremimo sve da 12. avgusta kada će biti otvoreni prvi Dane porodice u Srbiji - istakao je Radoš Pejović, uz napomenu da je manifestacija neophodna i značajna i da će ona biti pokretač za ostale manifestacije koje će se dešavati u drugim lokalnim.samoupravama i uticati da se promeni svest, da je porodica najvažniji nacionalni resurs. 

Ministar Ratko Dmitrović naglašavajući  značaj porodice istakao je da nema popravljanja demografske slike bez porodice i da treba vratiti njen kult. 

-  Decenije su prolazile, a onda je ispred nas, kao monstrum izleteo problem koji se zove demografija, tako će nam dugo vremena trebati da promenimo ili zaustavimo taj trend koji je zastrašujući - kazao je Dmitrović i izneo podatke da je prvi put posle 50 godina broj Srba pao ispod sedam miliona, sa stalnom tendencijom smanjenja brojnosti.

Takođe jedan od problema je i neravnomeran razvoj gradova i činjenica da se sela prazne munjevitom brzinom, pa tako na primer,  2020. godine je u odnosu na 2019. sklopljeno 10 hiljada brakova manje, dok je poslednjih 10 godina 40 odsto sklopljenih brakova razvedeno.


PARK PORODICE I IKONE UROŠA PREDIĆA

U okviru posete Perlezu, ministar je obišao i radove na izgradnji Parka porodice u Perlezu, u kojem je poslednjih godina, zbog geografskog položaja i dobre infrastrukture, povećana kupovina nekretnina, a zatim i hram Uspenja Presvete Bogorodice, koji spada u objekte najviše kategorije graditeljskog nasleđa na našim prostorima i sadrži originalne ikone Uroša Predića. 


50 HILjADA ZA SVAKO PRVOROĐENO DETE

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, utisak dobrog domaćina upotpunio je činjenicama da se za svako prvorođeno dete izdvaji 50, a za drugo i treće 35 hiljada dinara, uz apotekarske pakete za bebe, novac za vantelesnu oplodnju, a ove godine 2,1 milion dinara namenjenih za proslavu nove godine opredeljen je za lečenje bolesne dece.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima