KOSOVSKE SPOMENICE HEROJIMA: U Manastiru Bukovo uručene vidovdanske počasti porodicama poginulih i ranjenim policajcima (FOTO)

S. M. JOVANOVIĆ

28. 06. 2021. u 18:43

U MANASTIRU Bukovo danas su u okviru programa Vidovdanske počasti Nezavisnog sindikata policije, Koordinacionog centra Zaječar i Udruženje veterana posebnih jedinica policije, Regije Kragujevac uručena zlatna Kosovska spomenica i 25 srebrnih Kosovskih spomenica poginulom i ranjenim herojima posebnih jedinica policije.

КОСОВСКЕ СПОМЕНИЦЕ ХЕРОЈИМА: У Манастиру Буково уручeне видовданске почасти породицама погинулих и рањеним полицајцима (ФОТО)

Foto: S. M. Jovanović

Zlatna Kosovska spomenica uručena je posthumno Draganu Petkoviću, komandiru Stanice policije u Negotinu koji je poginuo na dužnosti 16. maja 1999. godine u rejonu sela Orlane kod Prizrena. Priznanje je primila njegova supruga Slavica.

Uručeno je i 25 srebrnih Kosovskih spomenica policijskim službenicima iz Negotina, Kladova, Knjaževca i Bora koji su ranjeni u oružanim sukobima na Kosovu i Metohiji i u Zoni bezbednosti.

- Nama negovanje tradicije jeste jedan od ciljeva, ali nam je najvažnije da se ne zaboravi istorija, i da se pre svega ne zaborave ovi ljudi, naše kolege koje su dale živote za otadžbinu i oni koji su za nju krvarili na bojištu. Želima da njima i njihovim porodicama pokažemo da nisu sami, da pomognemo i njima i njihovoj deci maksimalno koliko možemo - kaže penzionisani pukovnik policije, Mladen Šipka, predstavnik Udruženja veterana posebnih jedinica policije, Regija Kragujevac.

Uručene su i plakete za izuzetan doprinos, afirmaciju i podršku najzaslužnijima za ”Vidovdanske počasti”, ali i plakete zaslužnim kolektivima za nemerljiv doprinos društvu na području grada Zaječara u mirnodopskim uslovima, u oblasti zdravstva, obrazovanja i kulture.

Bratstvu Manastira Bukovo, koji su za stradale policijske službenike u oružanim sukobima na području Republike Srbije, na teritoriji Kosova i Metohije služili vidovdanski parastos, uručena je plaketa “Zlatni anđeo”.

Prisutnima je predstavljen i idejni predlog za spomen obeležje poginulim pripadnicima PU Zaječar, čiji je autor zaječarski arhitekta Luka Vojvodić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri