OBAVEZNA STRATEŠKA SARADNJA: Popović - Bez Rusije nema nezavisne nacionalne politike Srbije

Tanjug

24. 06. 2021. u 12:37

SRBIJA mora da ima snažnu i stratešku saradnju sa Rusijom da bi bila u stanju da vodi nezavisnu i suverenu politiku, izjavio je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i naveo da nam je potrebna strateška saradnja u ekonomiji, bezbednosti, visokim tehnologijama i zdravstvu.

ОБАВЕЗНА СТРАТЕШКА САРАДЊА: Поповић - Без Русије нема независне националне политике Србије

Foto Ž. Knežević

Popović je kazao da je Srbija donela odluku da vodi samostalnu i suverenu politiku i da sama odlučuje o svojim državnim i nacionalnim interesima.

- Srbija je odlučila da vodi i vojno neutralnu politiku, što znači da ne želi da pristupi nijednom vojnom savezu, posebno NATO paktu koji je nad nama izvršio agresiju 1999.godine - rekao je Popović na konferenciji ''Rusija na Balkanu:pogled u budućnost'' u organizaciji međunarodnog diskusionog kluba ''Valdaj''.

Popović je ocenio da u složenim geopolitičkim uslovima u kojima se nalazi Balkan, gde je, kako kaže, već snažno prisustvo NATO pakta i zapadnih sila, Srbija mora da ima snažnu i stratešku saradnju sa Rusijom da bi bila u stanju da vodi nezavisnu i suverenu politiku.

Kako je rekao, potrebna nam je strateška saradnja sa Rusijom u ekonomiji, bezbednosti, visokim tehnologijama i zdravstvu i pojasnio da razvoj strateške ekonomske saradnje sa Rusijom ne znači da se Srbija okreće Rusiji na uštrb saradnje sa svojim zapadnim partnerima, već da na taj način jača svoje kapacitete da vodi nezavisnu i suverenu ekonomsku politiku.

 - Stara i velika ideja glasi da Balkan pripada balkanskim narodima. Da bi balkanske zemlje bile nezavisne i vodile suverenu politiku moraju da imaju razvijenu saradnju i sa zapadom i sa Rusijom - kazao je Popović uz naglasak da je ključ u ravnoteži, a ne u opredeljivanju za jednu stranu.

Popović smatra da je najbolji način da zemlje Balkana, a među njima i Srbija, sačuvaju svoju samostalnost da pored saradnje sa zapadom ostvare i čvrstu saradnju sa Moskvom.

Istakao je da za Srbiju bez Rusije nema nezavisne državne i nacionalne politike i da se u slučaju Srbije to pokazalo na brojnim temama koje su od ključnog nacionalnog i državnog značaja za Srbiju.

 - Od Kosova, gde nam Rusija daje podršku u zaštiti našeg suvereniteta i međunarodnog prava, preko Republike Srpske, gde Rusija kao garant Dejtonskog sporazuma ne dozvoljava oduzimanje nadležnosti RS, do stavljanja veta u Savetu bezbednosti na pokušaj da srpski narod bude proglašen kao genocidan - rekao je Popović.

Dodao je da je poslednji primer obnove našeg suvereniteta proizvodnja vakcina Sputnjik V na institutu ''Torlak'' i da je to učinjeno zahvaljujući Rusiji, a da će proizvodnja vakcina u budućnosti predstavljati pitanje od najvišeg značaja za nacionalnu bezbednost svake države.

 - Jačajući stratešku saradnju sa Rusijom i u drugim oblastima, Srbija može da osnaži svoj suverenitet i učvrsti svoju poziciju istinski slobodne i nezavisne države koja želi saradnju sa svima, ali nikada na uštrb svojih državnih i nacionalnih interesa - poručio je Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!