STAMBENO ZBRINUTO 60 IZBEGLIČKIH PORODICA: U Loznici svečano uručeni ključevi

V. Mitrić

19. 06. 2021. u 16:29

U LOZNICI su svečano uručeni ključevi od 60 stanova namenjenih izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji Grada Loznice.

СТАМБЕНО ЗБРИНУТО 60 ИЗБЕГЛИЧКИХ ПОРОДИЦА: У Лозници свечано уручени кључеви

Foto: V. Mitrić

Stanovi su izgrađeni u okviru potprojekta "5" Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji. Finansijska sredstva za izgradnju stanova obezbeđena su najvećim delom iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, kojim upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope i iz budžeta Grada Loznice. Iznos donacije Fonda Regionalnog stambenog programa je 1,2 miliona evra.

Uoči Svetskog dana izbeglih i raseljenih ljudi, u ime grada domaćina, gradonačelnik Vidoje Petrović je rekao - Loznica je od prvog dana, otvorenog srca prihvatila sve ljude koje je golema nevolja, krajem prošlog veka, dovela u Loznicu.

- Loznica je oduvek imala prostrano srce a naša lokalna samouprava, zajedno sa našom državom i našom Vladom imala dobro partnerstvo u svakom nastojanju da se pomogne tim porodicama - dodao je Petrović. – U našem gradu izgrađeno je više ovakvih objekata i imali smo više puta priliku da osetimo istinsku radost ovih dragih ljudi koji konačno dobijaju svoj topli dom. Ulažući u lokacijsko planiranje za zemljište, putnu, komunalnu, energetsku i drugu infrastrukturu iz budžeta grada izdvojeno je blizu 50 miliona dinara za te poduhvate. Ako se tome dodaju objekti izgrađeni u Kajmakčalanskoj ulici u naselju Trešnjica, zatim nove aktivnosti na Lagatoru onda je to puno više. Zato smo srećni, jer ovaj grad je bogatiji za novi broj sugrađana koji daju novi impuls života - istakao je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Sa jasnom porukom da u Loznici pronađu topli dom u vreme kada je izgrađeno 60 stambenih jedinica u Železničkoj ulici obratili su se Dirk Lorenc, predstavik Delegacije Evropske Unije u Srbiji, Ričard Holi, predstavnik ambasade Švajcarske u Republici Srbiji, Ružica Banda, predstavnica OEBS-a, Stefani Krauze, predstavnica UNHCR, Jovan Lazarov, šef kabineta direktora Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru i Vladimir Cucić, republički komesar za izbeglice i migracije.

Cucić je podsetio na podatak da je na ovaj način u 140 srpskih opština na ovakav način zbrinuto 22 hiljade porodica. Od toga sreća na vrata uz podršku cele lozničke gradske uprave je zakucala 389 puta. U ime porodica kojima su ključeve od stanova uručili gradonačelnik Vidoje Petrović i predstavnici Evropske unije, UNHCR, OEBS i drugih donatora zahvalila se Nataša Topo, koja je pre trideset godina izbegla u Loznicu.

Regionalni stambeni program finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)