TEŽNJA EMOCIJI I APSTRAKCIJI: Izložba crteža i skulptura Aleksandre Draganjac u KC "Ribnica" (FOTO)

G.Ć.

11. 06. 2021. u 17:31

– U GALERIJI Kulturnog centra „Ribnica” u Kraljevu otvorena je izložba crteža i skulptura umetnice Aleksandre Draganjac koju će zainteresovani Kraljevčani moći da pogledaju do 22. juna.

ТЕЖЊА ЕМОЦИЈИ И АПСТРАКЦИЈИ: Изложба цртежа и скулптура Александре Драгањац у КЦ Рибница (ФОТО)

Foto: KC Ribnica

Govoreći o svojim delima na ovoj izložbi, umetnica naglašava da je ostala dosledna sebi i sferi svojih interesovanja.

- Moj opus je ženska put, samo što ovog puta nadograđujem čistotu oblika, što se vidi na radovima. Što se tiče skulptura, motive sam uzimala iz prirode i povezivala sa prirodnim materijalima, kao što su kamen, peščar, mermer...- rekla je Aleksandra Draganjac.

Po rečima istoričara umetnosti Slobodana Jelića, Aleksandra u svom radu posvećuje veliku pažnju izboru materijala i tehničkom postupku koji je vodi stvaranju što bogatijih asocijacija kod posmatrača.

- Crteži su puni ekspresije i čine ih ovalni oblici, skulpturske konture i mnoštvo dramatičnih linija, a karakteriše ih težnja ka idejnoj emociji i apstrakciji. Reakcija na ostvareni oblik nije samo estetička i emocionalna, nego i maštovita - istakao je Jelić. - Svojim skulpturama umetnica traga za istinom koja nije realizam već samo sličnost. Tražeći novi, moderni izraz, blizak muzici i poeziji, umetnica ne zapostavlja činjenicu već, naprotiv, insistira da je umetnost pre svega sredstvo komunikacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)