“ŽIZELA“ - POSLASTICA ZA NOVOSADSKU PUBLIKU: Čuvenim delom Adolfa Adama SNP sutra završava baletsku sezonu

J. S.

11. 06. 2021. u 14:25

BALETOM “Žizela” u režiji i koreografiji Milice Jovanović koji će biti izveden sutra (subota) na sceni "Jovan Đorđević" u 19 sati, Srpsko narodno pozorište završiće ovogodišnju baletsku sezonu.

“ЖИЗЕЛА“ - ПОСЛАСТИЦА ЗА НОВОСАДСКУ ПУБЛИКУ: Чувеним делом  Адолфа Адама СНП сутра завршава балетску сезону

Foto: SNP

Ovaj romantični balet na muziku Adolfa Adama jedan je od najpopularnijih i najomiljenijih “belih beleta”.Kada je 1841. u pariskoj Operi izveden balet “Žizela”, i pored do tada nečuvenog uspeha, malo ko je mogao zamisliti sve ono što će iz tog baleta proizaći: osnova i razlog svekolike umetnosti budućih vremena.

Ideja o baletu “Žizela” proistekla je iz ljubavi Teofila Gotjea prema balerini Karloti Grizi, koja tek što je došla u Pariz sa Žil Peroom, slavnim balet-majstorom i koreografom, koji ju je otkrio u njenoj petnaestoj godini u Teatru “San Karlo” u Napulju, postajući njen učitelj i muž.

Autor je sadržaj je našao listajući Hajneovu prozu “ Slike s putovanja”, u kojoj je naišao na nekakvu legendu slovenskog porekla, u kojoj neveste, umrle pre venčanja, kao vile, svake noći ustaju iz svojih grobova, da bi igrale, i tako zadovoljile želju koju im je život na zemlji uskratio … I teško onom ko ih u tome prekine, pogotovo – mladićima. Taj bi morao igrati sa njima sve dok od umora – ne umre.

Upravo ta želja za igrom, dovedena do simbola mladosti ali i tragedije, učiniće Gotjeovu “Žizelu” baletskim bićem kojem je igra što i smrtna presuda, ali u isti mah i romantičarski ideal.

U solističkoj podeli predstave SNP-a su : Ana Đurić (Žizela), Samjuel Bišop (Grof Albert), Branka Gligorić (Žizelina majka), David Gruoso (Hilarion, šumar) Ivan Đerković (Vojvoda) Verica Kozarev Klarić (Batilda), Đulio Milite (Vilfrid).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)