VELIKA ŠANSA ČEKA KANDIDATE: Loznica raspisala tri konkursa za poljoprivredne subvencije

V. Mitrić

07. 06. 2021. u 19:45

GRAD Loznica je raspisao tri konkursa za poljoprivredne subvencije koji će trajati do 1. decembra odnosno do utroška novca, a ove godine aktivna politika u oblasti poljoprivredne proizvodnje je još intezivnija na šta ukazuju i značajana novčana sredstva, koja su odlukom o budžetu grada izdvojena za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima, posebno mladima do 40 godina starosti, kaže gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović.

ВЕЛИКА ШАНСА ЧЕКА КАНДИДАТЕ: Лозница расписала три конкурса за пољопривредне субвенције

Foto: V. Mitrić

- Lokana vlast je u gradu na Štiri - po Petrovićevim rečima - ove godine za poljoprivredne subvencije odredila je 29 miliona dinara iz kase grada, a osnovni uslov za prijavljivanje na sve konkurse je da proizvođači imauju registrovano poljoprivredno gazdinstvo u aktivnom statusu u tekućoj godini.

Foto: V. Mitrić

- Prvi konkurs obuhvata ulaganja u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i obuhvata nabavku priključne poljoprivredne mehanizacije, sistema za navodnjavanje, sadnog materijala u voćarstvu, protivgradnih i mreža za senčenje, priplodnih grla i svega onoga što predstavlja fizičke komponente - pojašanjava Jovan Miladinović iz Odeljenja za privredu. - Drugi se odnosi na regresiranje veštačkog osemenjivanja krava junica i ostale stoke, a treći konkurs je konkurs za refundaciju troškova osiguranja životinja, useva, plodova, rasadnika.

Ove godine je, po Miladinovićevim rečima, novost i konkurs za mlade poljoprivredne proizvođače do 40 godina starosti za šta je predviđeno 5 miliona dinara u pogledu dodatnog finansiranja i podizanja proizvodnih kapaciteta što je u skladu sa aktivnom populacionom politikom grada Loznic rečima ogleda kroz brojne podsticaje mladima i porodici godinama unazad.

- Mladima upravo treba pružiti najveću podršku kako bi samostalno bili što konkurentniji na velikom tržištu - precizira Maksimović . - U toku je priprema konkursne dokumentacije za mlade poljoprivredne proizvođače, koji je ove godine pilot projekat. U ovoj godini je 25 miliona dinara direktno opredeljeno za poljoprivredne subvencije što je svega 50 odsto od ukupno predviđenih para. Za ulaganja u imovinu poljoprivrednih gazdinstava kao i za osiguranje životinja, useva, rasadnika sredstva se refundiraju u iznosu od 50 odsto, a za žene i mlade poljoprivredne proizvođače do 40 godina starosti i do 60 odsto. Za veštačko osemenjavanje krava junica i ostale stoke refundira se 2000 dinara po dozi semena odnosno 80 odsto po zahtevu.

Foto: V. Mitrić

Za investicije u imovinu gazdinstava predviđeno je 17 miliona dinara, za veštačko osemenjavanje milion, za osiguranje oko dva miliona i 4 miliona za nabavku oko 90 protivgradnih raketa za sezonu protivgradne zaštite za koju je, blagovremeno sve spremljeno, ističu u lokalnoj vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere