STATI NA KRAJ ZLOUPOTREBI SUBVENCIJA: Ministar Nedimović u kontroli poljoprivrednih gazdinstava

J. LEMAJIĆ

22. 05. 2021. u 15:45

MINISTARSTVO poljoprivrede sprovodi rigoroznu kontrolu korišćenja podsticajnih sredstava, a na terenu zatiču različite situacije – dok u Mačvi čak 80 odsto kontrolisanih poljoprivrednika, koji su aplicirali za plastenike i sisteme za navodnjavanje, nije ispoštovalo odredbe ugovora, u Vojvodini je situacija mnogo drugačija.

СТАТИ НА КРАЈ ЗЛОУПОТРЕБИ СУБВЕНЦИЈА: Министар Недимовић у контроли пољопривредних газдинстава

Foto: J. Lemajić

Gazdinstvo porodice Vuković u Kljajićevu kod Sombora jedno je od svetlih primera kako se koristi pomoć države.

- Unuk Stefan je 2018. dobio podsticaj za mlade poljoprivrednike i sredstva je iskoristio onako kako je namerio i predložio – rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, prilikom današnje posete gazdinstvu. - Za razliku drugih koji to ne rade. U narednih 90 dana sprovodićemo masovne kontrole realizacije projekata za mlade, jer smo primetili da imamo dosta odstupanja od projekata i zloupotreba. Moramo da isteramo na čistac one koji su ispravni da bi mogli ponovo da konkurišu, a prema onim koji su zloupotrebili da primenimo sankcije koje promisuje Zakon o subvencijama u poljoprivredi. Država je mnogo dala za mlade poljoprivrednike, samo prošle godine više od tri milijarde dinara subvencija.

Postotak neodgovornih poljoprivrednika zavisi od okruga do okruga, a oni ne samo da će biti u pasivnom statusu i neće više moći da dobiju subvencije, već im sledi i krivična prijava.

Stefan Marić je sredstva dobijena od države iskoristio za kupovinu prskalice, a potom i pluga.

-Do sada smo dobili sredstva na svakom konkursu na koji smo aplicirali. Pre tri godine dobili smo makasimalni povrat od milion i po dinara uz pomoć čega smo obnovili mehanizaciju – kaže mladi domaćin, čije se gazdinstvo bavi ratarstvom i ovčarstvom.

Foto: J. Lemajić

POKRAJINA I GRAD SOMBOR

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dodelio je sredstva za 171 poljoprivredno gazdinstvo, a maksimalan iznos je milion i po dinara po gazdinstvu. Za mlade je opredeljeno 200 miliona dinara.

Oni koji nisu uspeli da dobiju pomoć od republičkih i pokrajinskih organa, mogu da konkurišu za podsticaje Grada Sombora.

-Naš cilj je da što više mladih i gazdinstava sa manje poljoprivrednog zemljišta bude aktivniji na konkursima i zato smo osnovali Agrobiznis centar. Za najviše dva meseca raspisaćemo konkurs i svi zainteresovani mogu da konkuriš – istakao je Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave