NIČE NOV OVČARNIK: Domaćinstvo Đorđević iz Rabenovca oporavlja se od gubitka od 55.000 evra

Z. Gligorijević

03. 06. 2021. u 22:18

PORODICA Đorđević iz Rabenovca, kojima je septembra prošle godine izgoreo ovčarnik od 550 kvadrata, zahvaljujući donacijama prijatelja, rođaka i nepoznatih ljudi, počeli su da kopaju temelj za višenamenski objekat od oko 400 kvadrata, kapaciteta 70 ovaca, sa pratećim prostorijama za smeštaj hrane i poljoprivredne mehanizacije.

НИЧЕ НОВ ОВЧАРНИК: Домаћинство Ђорђевић из Рабеновца опоравља се од губитка од 55.000 евра

Foto: Privatna arhiva

Đorđevići grade nov objekat uz pomoć rođaka, prijatelja, a moraće da plaćaju i majstore.

- Zahvalni smo ljudima koji su nam izašli u susret, ali smo svesni da ne mogu svi da rade besplatno. Zahvalni smo i znanim i neznanim ljudima koji su nam uplaćivali donacije na žiro-račun, koji je objavljen i u vašem listu. Taj novac biće dovoljan za izgradnju dela objekta, a moraćemo da se snađemo za ostatak da bismo objekat stavili pod krov i da bismo kupili nova grla ovaca. Deo novca uložili smo i kupovinu krave, junice i teleta, koje smo čuvali u staroj staji – kaže Miloš Đorđević i dodaje da bi im svaka pomoć dobrodošla.

Ovoj vrednoj porodici vatra je, podsetimo, „progutala“ i pomoćni objekat od 90 kvadrata, 50 umatičenih ovaca rase „romanovska“ i „il de frans“, puno sitne živine, kace sa 700 kilograma šljiva spremnih za pečenje rakije, 16 kubika srtugane građe spremne za izgradnju novog objekta, oko 2.500 bala sena, 28 metara ogrevnog drveta, više priključnih mašina, čime je načinjena šteta od oko 40.000 evra. Dodatna šteta iznosi oko 15.000 evra, jer nisu mogli da prodaju jagnjad. Iz požara su uspeli da spasu dvadesetak ovaca, ali su polovinu morali da prodaju, jer nisu imali gde da ih čuvaju.

- Za 20 minuta smo ostali bez sredstava za život, a vatra, koju je izazvao kratak spoj, parala je nebo i videla se na 10 kilometara. Bilo je strašno. Jedva smo izvukli žive glave. Pre četiri godine napravili smo pravi drvengrad. Kupovali smo bagrenjare i topole, sami sekli i strugali. Samo su nas ekseri koštali 500 evra. Unazađeni smo 15 godina, ali se nadam da ćemo da „stanemo na noge“ - dodaje Đorđe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZAVIČAJ MU BIO SVETINJA: Umro Milenko Zebić (74), višegodišnji direktor u „Viskozi“