SOVICA POSTALA MEZIMAC: Porodica Stanković iz Savinog Sela kod Vrbasa spasla mladunče ćuka

Lj. P.

28. 05. 2021. u 06:45

DOM porodice Stanković u Savinom Selu kod Vrbasa, prethodne dve nedelje bilo je sigurno utočište ptiću sove, kojem su spasli život, a dalju brigu o malenoj ptičici zaštićene vrste, vodiće stručnjaci u Prihvatilištu zoo-vrta na Paliću.

СОВИЦА ПОСТАЛА МЕЗИМАЦ: Породица Станковић из Савиног Села код Врбаса спасла младунче ћука

Foto: Privatna arhiva

Malenu i promrzlu sovicu, u dnu svog dvorišta, prohladnog 10. maja pronašla je Marija Stanković i unela u kuću da joj mačka i druge životinje ne bi naudile.

- Mama nije znala šta radi, ali je odlučila da je ugreje i nahrani - prepričava nam Marijina ćerka Dijana Ilić, koja je kasnije uz pomoć prijatelja stupila u kontakt sa stručnjacima Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, kako bi pomogli ptici. - I ranije je majka tako othranila malu lastu, dok nije sama poletela.

Iz Društva za zaštitu ptica, kojem su se najpre obratili, savetovano im je, kako dalje priča Dijana, da ptića vrate na drvo, ali s obzirom na to, da u blizini nema nijednog stabla, ta mogućnost je otpala.

- Onda smo pozvali Pokrajinski zavod, i oni su rekli da će doći i preuzeti pticu, što su i učinili - veli nam Dijana srećna što će ptičica imati potpunu negu i brigu, ali istovremena i tužna što se rastaje sa sovicom na koju su se svi u kući navikli. Želim da apelujem na sve ljude da, kada se nađu u ovakvoj situaciji kao mi, da pronađu pticu, posebno njihove mlade, da pozovu stručnjake koji će ih zbrinuti.

Nebojša Stojanović, iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, koji je ptića odneo na Palić, objašnjava da je u ovom slučaju reč o ptiću ćuka, koji je, kao i sve druge vrste sova, zaštićena vrsta.

- Mnogi ljudi bez razloga zaziru od sova, a ona je kao i svaka druga ptica, i vrlo je korisna, jer lovi miševe - navodi Stojanović.

HRANI SE DžIGERICOM

SOVA se može hraniti pilećom džigericom koja je prethodno pokvašena pod mlazom vode iz slavine, jer će tako dobiti i vodu. Prema Stojanovićevim rečima, nije neobično da se u maju pronalaze ptići sova ispali iz gnezda, jer je ovaj mesec karakterističan za njih, a onda slede rode i vetruške.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!