NOVAKOVA 310. NEDELJA: Od narednog ponedeljka je rekorder, a sigurno će stići bar do kote 317

Đ. SAMOILOVIĆ

01. 03. 2021. u 08:00

DA nije bilo virusa korona i zamrzavanja ATP liste od skoro pet meseci, ko zna o kojoj nedelji na vrhu Novaka Đokovića bi danas pričali.

НОВАКОВА 310. НЕДЕЉА: Од наредног понедељка је рекордер, а сигурно ће стићи бар до коте 317

Foto AP

Međutim, desilo se šta se desilo, ali ni pandemijska verzija tenisa nije uspela da sputa Novaka u nameri da ostvari ono o čemu mašta već dugo vremena - svrgavanju Rodžera Federera sa prvog mesta večne liste koja broji sedmice provedene na čelu muškog karavana.

Danas će se srpski teniser u tom parametru izjednačiti sa Švajcarcem i započeti 310. nedelju na vrhu ATP rang-liste, dok će se sledećeg ponedeljka taj broj uvećati za jedan, a Đoković postati najbolji ikad u navedenoj statističkoj kategoriji.

Ono što je sigurno da će na istom mestu sigurno ostati do 19. aprila, čime će stići do kote 317. Posle toga sve zavisi od oporavka od povrede mišića i učešća na predstojećim turnirima. Takođe, zbog svega što se desilo lane (otkazani Majami i Indijan Vels) i novog računanja bodova, ne mora da brine o odbrani poena sve do sezone na šljaci koja startuje u Monte Karlu 11. aprila, dok je posle toga na programu i turnir u Beogradu.

Dakle, naš teniser je već prebrinuo jedan od najbitnijih uslova za zvanje najboljeg ikad i sada može potpuno da se fokusira na osvajanje grend slemova, gde je za Federerom i Nadalom u zaostatku dva koraka. Po mišljenju mnogih, upravo će broj trofeja iz Melburna, Pariza, Londona i Njujorka ponajviše uticati na to ko će poneti titulu najvećeg u istoriji tenisa, a sa tim se delimično slaže i Ivan Ljubičić, Federerov trener.

- Nesumnjivo je da su grend slem trofeji najvažnija stvar, da su oni pošteno merilo za igrača. Ipak, važnost tih turnira takva je u poslednjih 15-20 godina, a ranije, pogotovo u daljoj prošlosti, Australijan open bio je manje važan od Rima ili Monte Karla - istakao je bivši hrvatski as u razgovoru za "Tenis magazin Italija" i osvrnuo se na GOAT polemiku

- Moje mišljenje je da nema tačnog, konkretnog odgovora. Znate li koliko mi ljudi kaže da misle da je Rodžer "najveći, nezavisno od toga šta se desi"? Nisam siguran da najuspešniji istovremeno znači i najveći. Ili da može da bude samo jedno ime u tom kontekstu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)