NOLE POSTAJE VEČITI BROJ 1 OD 2022? Od 8. marta biće prvi po nedeljama na vrhu, već caruje u međusobnim duelima i mastersima

Đ. SAMOILOVIĆ

23. 02. 2021. u 08:08

I PONOVO imamo trku.

НОЛЕ ПОСТАЈЕ ВЕЧИТИ БРОЈ 1 ОД 2022? Од 8. марта биће први по недељама на врху, већ царује у међусобним дуелима и мастерсима

Foto AP

Ako je sumorni finiš prošle godine, ilustrovan kroz ubedljiv poraz u finalu Rolan Garosa i diskvalifikaciju sa Ju-Es opena, Novaka Đokovića udaljio od Rafaela Nadala i Rodžera Federera na putu ka zvanju najboljeg u istoriji tenisa, onda su 18. grend slem trofej i novo krunisanje u Melburnu sada ponovo podgrejali priču o tome ko će iz trojke teniskog plemstva imati kraj sebe na kraju karijere status GOAT.

Ali, kako uopšte odrediti takvo nešto? Unapred određeni parametri ne postoje, koliko je neko veliki u tenisu, ne može da se izmeri kao kilogram jabuka na pijaci. Poslednjih godina, to je postalo kombinacija subjektivnog utiska posmatrača i nekoliko bitnih statističkih argumenata kojima se često i manipuliše kako bi se prevagnulo na stranu jednog od trojice velikana belog sporta i utisak je da će broj trofeja iz Melburna, Pariza, Londona i Njujorka na kraju i presuditi.

A tu bi toretski Novak mogao da zasedne na čelo već ove godine, ako osvoji preostala tri grnd slema u tekućoj sezoni, ali ipak je realnije da na tronu u tom segmentu bude od 2022. Trenutno stanje je: Rodžer 20, Rafa 20, Novak 18. Slemove mnogi vide kao jednu od najbitnijih stavki za "najvećeg svih vremena", a Đoković (33) je po godinama u prednosti na Švajcarca (39) i Španca (34).

Takođe, sedmice na vrhu ATP liste su veoma bitne, a tu će Đoković 8. marta postati rekorder sa 311 nedelja na čelu i prestići će Federera. Na istom mestu će ostati do 19. aprila, sa 316 sedmica u džepu, a realno i još koju, u zavisnosti uspeha na predstojećim turnirima.

U međusobnim susretima, Đoković vodi i protiv Federera (27:23) i Nadala (29:27), i kako godine odmiču, sve više poboljšava saldo koji su mu kvarili porazi iz rane faze karijere.

Naš teniser je, za razliku od ove dvojice, osvojio Zlatni masters, odnosno ima titule sa svih turnira serije 1.000 (Indijan Vels, Majami, Monte Karlo, Madrid, Rim, Toronto, Sinsinati, Šangaj i Pariz), a u riznici ispunjenoj trofejima nedostaje još samo olimpijsko zlato, koje će napasti ove godine u Tokiju.

Ukoliko prestigne i Rodžera i Rafu po broju grend slemova, nastavi da dominira protiv obojice u međusobnim okršajima i pritom stigne do najsjajnijeg odličja u prestonici Japana, ko može da ospori da je "najveći svih vremena"?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)