INTERVJU SUDIJE KOJU JE NOVAK POGODIO: Ima problem sa kretanjem i izbegavanjem loptica, kako je počela da se bavi ovim poslom

Novosti online

08. 09. 2020. u 17:39

NOVAK Đoković diskvalifikovan je sa Ju-Es opena jer je lopticom slučajno pogodio u grlo linijskog sudiju Lauru Klark.

ИНТЕРВЈУ СУДИЈЕ КОЈУ ЈЕ НОВАК ПОГОДИО: Има проблем са кретањем и избегавањем лоптица, како је почела да се бави овим послом

Foto EPA

Ona je još pre šest godina dala opširan intervju u kojem je priznala da ima problem sa kretanjem i da teško izbegava loptice. Navela je i da joj je zbog toga svojevremeno pukla usna.

Mnogo se o njoj pričalo, postala je važna srpskim medijima, jer ona je "krivac" što je najbolji teniser sveta diskvalifikovan sa ovog turnira.

Taj intervju koji je Klarkova dala pre šest godina lokalnom listu u Ovensborou, gradu u Kentakiju u kojem živi je postao ponovo aktuelan.

Bilo je priče o sveu, kako se "navukla" na tenis. Kada je imala debi na turnirima, a otkrila je i da ima zlatnu ogrlicu od teniskog reketa sa fijamantskom kuglicom.

Ona je opisala šta je potrebno da biste bili linijski sudija.

- Morate da imate poverenje u sebe, bez toga će vas živu pojesti. Morate da imate zaista dobre oči, izdržljivost, da možete puno da stojite na nogama i da možete mnogo toga da istrpite i ne samo to, već i da imate puno poverenja u sebe. Bez toga ćete biti živi pojedeni. To je najkompetativnija stvar koju sam u životu uradila i najslađa svirka u mom životu - rekla je Laura tada na početku razgovora.

Nju je prijateljica pozvala na turnir u Hendersonu i to je bila prekretnica da počene njena karijera linijskog sudije.

- Videla sam je na terenu i rekla sam: "želim to da uradim. Želim da budem tamo". Rekla mi je s kim da razgovaram.

Laura Klark/Foto AP

Klarkova je potom kontaktirala lokalnog koordinatora lige. Prijavila se na sajtu USTA, pročitala knjigu pravila, uradili su joj test i krenula je u školu za sudije.

Prvi turnir na kome je sudila bio je u Evansvilu, a seća ga se kao komičnog, jer su učesnici koristili njene rekete za trening. Na taj turnir je upala umesto čoveka koji je doživeo srčani udar.

- Upala sam umesto momka koji je imao blagi srčani udar i bio im je potreban neko od lokalnih da to popuni. Vratila sam se kući iz Telurdea u ponoć, ustala u 6 sati ujutro i odvezla se do Memfisa. Nisam joj rekla taj deo. To mi je donelo neke ATP ocene.

tog istog čoveka je odmenila na Floridi. Nije mogla da kaže ne.

Otkrila je i kako provodi vreme na turnirma.

-  Prijavljujemo se za svaki turnir. Znamo kolika će biti plata, kakav će biti smeštaj, kakvo će biti putovanje. Znamo unapred i možemo da kažemo ne - rekla je Laura.  „Svaki put kad stupimo na teren, ocenjujemo se. Te ocene određuju da li ćete raditi ili ne. Potrebne su vam ocene da biste bili angažovani. Ne možete dobiti ocene ako niste angažovani. Molila sam ljude da mi dozvole da radim u danima kada su tu ocenjivači, kako bih mogla da dobijem neke ocene - opisala je Laura.

Govorila je i koji je jedini trenutak kada publika primeti i njih.

- Jedini put kada nas ljudi vide je tokom nekih naših problematičnih situacija. Prvi put kada ste na velikom terenu, to je zastrašujuće, to je najbolje, ali i najstrašnije iskustvo na celom svetu. Tresete se tako jako da ste sigurni da možete da vidite sebe kako drhtite. Ali kako meč počne i kako je vreme da ustanete i pogledate duž terena, nervoza nestaje, dok ne zabrljate ili vam glas ne postane kreštav. Onda se vrati.

Kakva je priprema za turnir?

- Pokušavam da se sklonim od svega ostalog što se događa. Na velikom turniru ima nas stotinu. Imamo veliku sobu za odmor, gde smo svi zajedno, igramo igrice po ceo dan ili se upoznajemo... Mnogo se priča o tome šta se dešava. Ja igram karte ili bilo šta drugo, ali 15 minuta pre nego što dođe vreme da nastavim, pobegnem i podsetim se zašto sam tamo i šta radim. Moram da razbistrim glavu, da dam sve od sebe, da ne zabrljam u poslu.

Ne krije da bi ovaj posao radila i bez para.

- Uradila bih to besplatno. To nije nešto od čega ćete zaraditi ogroman novac, ali... Obožavam to - opisuje ona.

Svesna je svega što se događa naterenu i koliko su poeni bitni.

- Većinu vremena ne znate. Tada shvatite da je to bila presudna stvar i shvatite da neko neće biti srećan. Neko jeste, ali neko drugi je veoma nesrećan. Ne treba dugo da to prođete. To je poziv, ili je "IN" ili "OUT". To je moj poziv. Kažete sebi da radite pravu stvar. Mogu da zovem samo ono što vidim. Morate se držati toga... suočiti se s tim. Ako to ne možete učiniti sa čistom savešću, ne možete biti tamo. Bićete pojedeni živi i tamo ćete biti najjadnija osoba.

Mnogo vili čelendže, jer se tada vidi da li su linjske sudije donele dobru odluku.

- Obožavam "oko sokolovo". To je naše pokriće. Igračima je to tako. Ako želite da izazovete, izazovite. Kraj diskusije. Tu se poen završava i ućutka sve. To je sjajno sredstvo za nas.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Ipak, Laura ističe da ne voli da radi tokom leta, pošto su tad velike vrućine i cipele se prosto lepe za teren.

- Sa vas lije znoj dok radite u avgustu u Leksingtonu, gde vam se cipele tope i lepe za teren i zaista se i jesu lepile.

Sada dolazimo do problema sa izbegavanjem brzih loptica i problemom sa kretanjem.

- Nikad nisam naučila tehniku kretanja zbog toga mi je usna bila potpuno pocepana. To je verovatno najupečatljivije jer sam bila potpuno nova - ispričala je anegdotu kada je pogođena lopticom koja se kretala brzinom od 130 km/h.

Retko kumnicira sa igračima, ali je imala zanimljivo iskustvo sa jednim od najboljih tenisera, čiji identitet nije htela da otkrije.

- Jedan od najboljih profesionalaca, pitao me je da li sam samo pretpostavila nakon jedne odluke. Zvaničnici ne komuniciraju sa igračima. Samo sam klimnula glavom, a on je ponovo pitao. Jesi li sigurna ili nagađaš? Malo sam se nasmešila i rekla mu da ne pretpostavljam. Čelendž je potvrdio moju odluku, a igrač se nasmejao i rekao: "Nisi nagađala" - zaključila je Laura.

Laura Klakr će sigurno ostati dobro upamćena kod navijača u Srbiji, jer je ona glavni razlog zašto je prekinuta serija pobeda Novaka Đokovića u 2020. godini.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna