NAJBOLJI JE TU: Na Ju-Es openu nedostaje samo 12 tenisera iz top 100

J. J.

31. 08. 2020. u 21:30

PRVI put u 21. veku, jedan grend slem propuštaju i Rafael Nadal i Rodžer Federer.

НАЈБОЉИ ЈЕ ТУ: На Ју-Ес опену недостаје само 12 тенисера из топ 100

Foto AP

Da li titula u Njujorku ove godine zbog toga ima manju vrednost? Da li je fer prema svim učesnicima i organizatorima da se Ju-Es openu ove godine dodeli "asterisk"? Ona zvezdica koja zahteva pojašnjenje pojma...

Istina, situacija je specifična i ovo je slem kao nijedan drugi do sada. Igrači su izolovani u "balonu", ne smeju da napuštaju zvanične hotele ili privatni smeštaj i usmereni su samo na "Bili Džin King" teniski centar.

Ali, iz top 100 u muškoj konkurenciji nedostaje samo 12 igrača, a ta brojka zna da bude i znatno veća na turnirima. Da li je okej umanjiti značaj potencijalnog Novakovog 18. slema samo zato što nema Rafe i Rodžera? Najbolji odgovor dala je Martina Navratilova:

- Moglo je da se dogodi da su obojica tu, ali da se Đoković ne sastane sa njima na putu do titule. Nismo stavljali zvezdicu ni kraj imena Marion Bartioli 2013, kada je podigla pehar na Vimbldonu, a odmerila je snage samo sa igračicama ispod 17. pozicije na listi. Takav je, jednostavno, bio žreb. Nismo umanjivali značaj pobede ni 1973. na Otvorenom prvenstvu Engleske, usred bojkota.

U ženskoj konkurenciji je daleko veći broj otkaza, pa Serena Vilijams i Naomi Osaka ne moraju da razmišljaju o duelima sa čak šest devojaka iz top osam. Ukupno nedostaje 24 teniserki iz top 100.

Ipak, iako Nadal i Andresku neće braniti trofeje, Ju-Es open će proći bez dodatnog pojašnjavanja kako je šampion stigao do titule. Ako prvi favoriti, Đoković i Vilijamsova, stignu do trona, pričaće se samo o njihovim grend slem rekordima. Ako neko drugi trijumfuje, i to će biti zanimljivija priča od same činjenica da je turnir bio oslabljen.

Mnogi se neće složiti da je u muškoj konkurenciji slabo nadmetanje.

- Ko je igrao u finalu Australijan opena? Đoković i Tim. Obojica su ovde. Budimo realni, nedostaju neka velika imena, ali na kraju, pobednik je samo jedan. A taj pobednik je mnogo puta bio Đoković. A, on je ovde - rekao je Tejlor Fric, američka uzdanica.

MEDVEDEV: NOVAK JAČI U KRIZI

PORED Tima, Zvereva, Cicipasa, očekuje se da prošlogodišnji finalista Danil Medvedev bude najozbiljnija pretnja srpskom asu. Rus ima zanimljivo zapažanje oko cele situacije sa Novakom ove godine. Ne ističe samo niz od 23 pobede u 2020, već i sve što se dešavalo van terena ("Adrija tur", formiranje nove Asocijacije).

- Novak je takav tip koji sve ono što mu ne ide u korist često pretvara u svoju snagu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)