VIMBLDON POČEO UZ BRUKU: Novak Đoković pobedio, ali kako!

Novosti online

03. 07. 2023. u 18:18 >> 18:18

Novak Đoković je pobedio u prvom kolu Vimbldona, ali posle prilično burnih dešavanja na najčuvenijem teniskom turniru.

ВИМБЛДОН ПОЧЕО УЗ БРУКУ: Новак Ђоковић победио, али како!

FOTO: Tanjug/AP

Nole je opravdao ulogu favorita protiv 67. s ATP liste, Pedra Kačina - pobedio je Argentintinca sa 6:3, 6:3, 7:6(4) i to uz jedan dugačak prekid, koji je toliki bio jer sudija Reno Lihtenštajn nije želeo da posluša Novakov savet.

No, krenimo redom.

Kao i obično prilikom "prelaska" na terene s travnatom podlogom, prvi meč je nezgodan za svakoga, a naročito za Đokovića koji nije imao takmičarske "pripreme na travi" kao ostali akteri Vimbldona, već samo trenirao na takvim terenima od dolaska u London. Zato je važnost ovog meča bila veća od uobičajene za sudar nekoga ko ima 23 grend slem titule i nekoga ko prvi put igra na vimbldonskom turniru.

I, možda baš zato, Argentinac je uspeo da iznenadi Noleta, povede brejkom sa 2:1 i ima 40:15 u svom servis gemu. Ipak, prenu se tada srpski as, zagospodario terenom, sa dva brejka preokrenuo zbivanja u svoju korist, a onda... onda je nastala drama.

Kada je Đoković servirao za osvajanje prvog seta, pri vođstvu od 5:3 i 30:15, počela je kiša. Novak je to signalizirao sudiji, tražeći da se meč prekine, ali... Francuz je bio neumoljiv. U stilu "Nije to ništa strašno, odigrajte gem do kraja", naterao je Noleta i njegovog rivala da igraju još koji minut, pa je tek po završetku prve deonice duel zvanično prekinut.

A onda se ta pauza, koja bi trebalo da traje 10-ak minuta, otegla.

I to baš.

Čak 20 minuta posle zatvaranja krova supervizor nije uopšte bio zadovoljan koliko se osušio teren i pored skupljanja vode velikim sunđerima. A da su organizatori poslušali Đokovića da se prekine meč čim su padavine počele, a ne sudiju koji je naterao Noleta i Kačina da se igra do kraja gema, igralište ne bi toliko pokislo. Tako se, i pored spremne mušeme za zaštitu terena od atmosferskih padavina, i pored postojećeg krova, desilo se šta se desilo, pa su razmene udaraca nastavljene tek posle 77 minuta prekida.

Posle tolike pauze, Nole je isprva zagospodario terenom i za nešto više od pola sata osvojio drugi set, no treći je bio daleko zanimljiviji.

Kačin je podigao i agresivnost, i preciznost, pa je prvi put došao do dvocifrenog broja direktno osvojenih poena, ali nije uspevao da izgradi brejk priliku. Nije ni Nole, koji je dobrom igrom rešio u svoju korist jubilarni 20. taj-brejk koji je odigrao u 2023. godini i zakazao duel sa neočekivanim suparnikom u drugom kolu Vimbldona.

KRAJ! Đoković - Kačin 6:3, 6:3, 7:6(4)

6:6 - Novi dobri potezi obojice aktera ovog duela i, posle jedne Noletove bekhend-bravure, nova porcija Đokovićevih aplauza za suparnika. I to zbog savršenog "skraćivanja" udarca, čime je Kačin došao do 40:15, a onda (desetim) asom osvojio gem.

6:5 - Ekspresno dobijen servis-gem od strane Novaka Đokovića. Sada će ili napraviti brejk, time i dobiti meč, ili će Argentinac svojim servisima izboriti taj-brejk...

5:5 - Pokušao je Nole da agresivnijom igrom dođe do brejk šanse, time i prilike da osvoji set i meč, ali... Nije se dao Argentinac. Izgubio je dva poena, ne i više od toga, pa je izjednačio na 5:5.

5:4 - Uz jedan izvrsno odigran forhend "pasing šot", na kome mu je i Novak čestitao, Kačin je davao sve od sebe da pripreti Đokoviću, ali su Srbinovi servisi ipak bili preveliki "zalogaj". Oni su mu i omogućili da povede sa 40:15, posle čega je Nole poslao lopticu u mrežu, da bi ipak osvojio servis gem odličnim početnim udarcem (trećim servis "vinerom" u ovom setu; a od statistike, zanimljivo je da je Argentinac prvi put na meču uspeo da u jednom setu dođe do dvocifrenog broja direktnih poena - tačno ih deset zasad ima).

Publika tokom meča Novak Đoković - Pedro Kačin na Vimbldonu 2023 / FOTO: Tanjug/AP

4:4 - I zvanično, treći set je najneizvesniji na meču, prvi put da je Argentinac osvojio četiri gema, a pritom igra zaista izvrsno u "svojim" segmentima, tj. kada on servira. Tako je sada ostavio Noleta opet na samo jednom osvojenom poenu.

4:3 - Siguran je Novak u "svojim" gemovima, ovaj je osvojio uz jedan izgubljeni poen. Na dva gema je od pobede Đoković, ali ... igra dobro i Kačin u trećem setu, nema šta.

3:3 - Za razliku od prethodnog seta, ovaj je rezultatski potpuno neizvesno. Četvrtim asom u trećoj deonici, Kačin je uz dva takva udarca "bez odgovora" u šestom gemu - osvojio taj gem, a da je Noletu prepustio samo jedan poen. 

3:2 - Desetim asom na meču, a četvrtim u trećem setu, Novak je odbio "nalet" rivala koji je prišao na 40:30, pa je Srbin osvojio još jedan servis gem.

2:2 - Popravio je igru Kačin, nema šta. I ovoga puta je Nole imao brejk šansu, ali izvrsnim servisima (uz šesti svoj as na meču), Argentinac je uspeo da osvoji gem i izjednači po drugi put u ovoj deonici. Prvi set je trajao 42 minuta, drugi 32, a za 22 minuta u trećem rezultat je 2:2, što dovoljno govori o povećanju otpora argentinskog tenisera u ovoj segmentu duela.

17.36 -  IZNENAĐENjE: Evo ko je naredni rival Novaka Đokovića na Vimbldonu

2:1 - Za "tren oka" je Nole osvojio servis gem i poveo sa 2:1.

1:1 - Prilično je zanimljiv treći set. Prilično. Posle brejk šansi za Kačina, imao je i Nole svoju, a onda ispustio to uz jednu vrlo zanimljivu situaciju. Pokušavaši da poentira kod same mreže, Nole je na nju pao...

Đoković pada preko mreže u trećem setu meča sa Kačinom na Vimbldonu / Screenshot: RTS

Od sudije je potom tražio da, ako je moguće, promeni odluku o poenu (i gemu) za Kačina, jer je, tvrdio je tako Srbin, loptica dvaput pala u polje Argentinca pre nego što je Kačin poentirao, no arbitar Lihtenštajn je to odbacio rekavši Noletu "Već si napravio prestup (na mreži), a loptica je još bila u vazduhu".

Novak Đoković pokazuje sudiji da greši što je Argentincu, a ne njemu, dodelio poen / Screenshot: RTS

To je drugi put da je na ovom meču sudija odbio Novakov zahtev. Prvi je bio da se meč prekine čim je kiša počela, a kako ga tad nije poslušao, teren se toliko nakvasio da je pauza trajala čak 77 minuta.

1:0 - Bilo je vrlo nezgodno! Kačin je imao dve brejk lopte na servise Noleta, ali je Đoković izuzetno smireno odigrao, dobrim servisima i izjednačio, a onda nastavio u tom ritmu i sa četiri "vezana" poena osvojio "svoj" gem.

6:3 - Brejk i set za Đokovića! Nije hteo Nole da "odrađuje posao" na servise rivala, već da što pre završi posao u drugoj deonici. "Napao" je servise Kačina, poveo sa 0:30, a nakon izgubljenog poena, forhendom je došao do dve brejk/set lopte. Iskoristio je prvu sjajnim slanjem loptice pod noge rivala.

5:3 - Posle 29 minuta igre u drugom setu, Nole je došao na gem od osvajanja te deonice. Pedro Kačin će servirati da se igra još produži u drugom segmentu meča. Podsetimo, pauza između prvog i drugog seta je trajala čak 77 minuta...

4:3 - Argentinac je ponovo dobro odservirao u gemu kojim je, iznova, smanjio zaostatak. Ali, i dalje Novak ima brejk prednosti, a sledeći upravo Srbin servira.

4:2 - Pripretio je Kačin povevši 15:30 na servise Noleta, no upravo su izvrsni početni udarci srpskog tenisera njemu omogućili da osvoji tri poena u nizu, time i "svoj" gem.

3:2 - Najzanimljiviji poen dosadašnjeg toka drugog seta, a njime i gem, osvojio je Argentinac. Bilo je nerešeno na servise Kačina, koji je potom poveo, pa jednu dužu razmenu završio nadmudrivanjem s Novakom na mreži. Tu se za nijansu bolje snašao, Nole je lopticom pogodio sajlu i - Pedro je prišao na 3:2. Đoković će, uz brejk prednosti, servirati posle kraćeg predaha.

Pedro Kačin tokom meča sa Novakom Đokovićem na Vimbldonu 2023 / FOTO: Tanjug/AP

3:1 - Novi Noletov "savršen gem". Možda i najbrže osvojen na ovom meču, a iznova bez izgubljenog poena na sopstvene servise.

2:1 - Odgovara istom merom Argentinac, osvaja "sa nulom" servis gem. Ali, Nole ima brejk prednosti u drugom setu.

16.56 - "DUVAJTE!" Novak Đoković se vratio na teren posle bruke Vimbldona i poručio ovo (VIDEO)

2:0 - Bez izgubljenog poena osvaja Nole "svoj" gem. Posle osam minuta od nastavka meča, vodi Srbin sa dva razlike.

1:0 - Brejk Đokovića! Fantastično je Nole otvorio drugu deonicu. Idealno, zapravo. Gotovo bez greške osvaja gem u kome je servirao njegov rival.

16.48 - Meč je nastavljen. Konačno! Počeo je drugi set, servira Pedro Kačin.

16.44 - Sat i 20 minuta posle prekida, akteri su opet na teren. Zagrevanje u toku...

16.40 - TO SAMO NjEMU MOŽE DA PADNE NA PAMET! Evo kako je Novak Đoković "stavljao so u rane" organizatora Vimbldona posle bruke

16.21 - Tačno je sat vremena kako traje prekid. Bruka Vimbldona, nema šta...

15.59 - Vratili su se Đoković i Kačin u hodnik koji spaja teren i svlačionicu. Ništa nema od nastavka ovog meča, jer teren, kao što je već opisano, nije u dobrom stanju.

Novak Đoković i Pedro Kačin u "inspeciji" Centralnog terena na Vimbldonu 2023 / Screenshot: RTS

15.56 - Izveli su organizatori Noleta i Pedra na teren, da oni sami procene da li može da se igra. Pomalo neverovatno (iako lepo od čelnika Vimbldona što pitaju)... Stvarno bruka, kada se uzme u obzir šta je lepo Novak predlagao u 9. gemu prvog seta.

15.54 - Još se čeka... Još supervizor nije zadovoljan koliko se osušio teren. Da su organizatori poslušali Đokovića da se prekine meč na 30:15 u poslednjem gemu prvog seta, a ne sudiju koji je naterao Noleta i Kačina da se igra do kraja tog segmenta, igralište ne bi toliko pokislo i ne bi onda ovoliko trajala pauza. I pored spremne mušeme za zaštitu terena od atmosferskih padavina, i pored postojećeg krova, desilo se šta se desilo...

Pripadnik britanske vojske pokraj Centralnog terena, dok se krov "navlačio" / FOTO: Tanjug/AP

15.50 - I supervizor je sada tu, obaveštava Noleta da će još morati da pričeka sa povratkom na teren.

Novak Đoković tokom "kišnog predaha" između dva seta na Vimbldonu 2023 / Screenshot: RTS

15.44 - Novak se nalazi u hodniku koji vodi iz svlačionica ka terenu, razgovara sa nekim iz organizacije turnira. Đoković je spreman da nastavi meč, no, iz pomenutih razloga - još uvek ne može da se vrati na Centralni teren. Dok se trava ne osuši, neće se igrati.

Novak Đoković u razgovoru s jednim od čelnika Vimbldona dok se čeka dozvola da se meč nastavi / Screenshot: RTS

15.43 - Nema Đokovića i Kačina na igralištu - i dalje. Nadležni proveravaju teren, izgleda da je i dalje previše klizava trava, te se ne daje zeleno svetlo igračima da se vrate.

15.37 - Aktera još nema na terenu. Dečaci koji sluše da posebnim sunđerima uklone višak vlage sa travnate podloge - "čiste" teren. Kada se to završi, vratiće se srpski i argentinski teniser iz svlačionica. Uslediće potom i kraće zagrevanje, jer je pauza sada već skoro 20-minutna.

15.32 - Krov je "navučen", sklonjena je mušema koja štiti travnatu podlogu od kiše, mreža se podiže i... uskoro će se na teren vratiti Srbin i Argentinac.

Meč je prekinut! Kiša je počela da biva sve jača i jača.

Novak Đoković i reakcija kada mu je sudija rekao da ipak mora da privede kraju gem iako kiša pada / FOTO: Tanjug/AP

 

6:3, set za Đokovića! - Poveo je Đoković sa 40:15, a pogrešio u sledećoj razmeni, u želji da se set što pre završi, kako bi se napravio prekid zbog kiše i zatvorio krov nad Centralnim terenom. Ipak, pogrešio je potom Argentinac, što je Nole iskoristio da na mreži lako poentira i osvoji prvu deonicu.

15.18 - Novaku se ne igra, iako vodi sa 30:15 i na dva poena je od osvajanja seta, jer zbog mogućeg proklizavanja može da se povredi. Sudija Lihtenštajn pokazuje da će ipak morati da igra!

Sudija Reno Lištenštajn, posle intervencije Novaka Đokovića da je zbog kiše klizav teren, dolazi da pipne travnatu podlogu... i odlučuje da Nole mora da ostane na terenu, te da se neće prekidati meč kada Srbin to traži / FOTO: Tanjug/AP

15.17 - Počinje kiša...

5:3 - Brejk Đokovića! - Naprasno je počeo da već na počecima razmena udaraca greši Kačin. Dva slanja loptice u mrežu omogućila su Srbinu vođstvo od 0:30, potom je Novak zablistao u jednom "dužem" poenu i došao do 0:40, time i do tri uzastopne brejk lopte. Prvu nije iskoristio jer je poslao lopticu u aut, nije potom ni drugu - i to posle 35 razmenjenih udaraca (!), a treću jeste jer je Argentinac u igri s osnovne linije bio, ovoga puta, "prošetan" - a tu nije bio onoliko dobar, kao u značajnoj statičnijoj prethodnoj razmeni.

4:3 - Poveo je za malo više od minut Nole sa 40:0, potom izgubio jedno nadmudrivanje na mreži, da bi izgubio i naredni poen jer je s osnovne linije lopticom pogodio sajlu. A kako je Kačin ponovo "opustio ruku" i forhend dijagonamala počeo da muči Noleta, došlo se i do izjednačenja. Servis je, usled novog naleta vetra, ponovo počeo da biva problem za Srbina, no i drugim servsima uspeo je da osvojio poene, time i vrlo zanimljiv gem.

Novak Đoković pokušava da spase poen protiv Kačina u prvom kolu Vimbldona 2023 / Screenshot: RTS

3:3 - Ne da se argentinski serviser. Za razliku od prethodnog servis gema kada je poklekao posle vođstva od 40:15, sada je "dodao gas" i ekspresno osvojio "svoj" gem. Nerešeno je, sredina prvog seta.

3:2 - Preokret! Gubio je Nole sa 1:2 posle doživljenog brejka, ali ovoga puta je servis-gem odigrao značajno sigurnije. I pored dva izgubljena poena (bekhend "slajs" ga baš ne služi najbolje; za sada), ostavio je bolji utisak od rivala. Drugim asom na meču osvojio je "svoj" gem i poveo sa 3:2.

2:2 - Brejk Đokovića! Hrabro je krenuo Argentinac posle napravljenog brejka, poveo za tili čas sa 40:15, no onda on počeo da lošije servira, što je Novak iskoristio da sa odličnim "riternima" poravna rezultat. Unelo je to nervozu u igru Kačina, kome ni servis-volej igra nije pomagala protiv sve boljeg Srbina, čija je fantastična odbrana i stizanje jedne "skraćene" loptice - nateralo servisera da napravi koban kiks: lob je poslao u aut, a kako se to desilo kada je Novak imao brejk loptu, brejk se i desio.

 

Novak Đoković servira protiv Pedra Kačina na Vimbldonu 2023 / FOTO: Tanjug/AP

1:2 - Brejk Kačina! Kada je semafor pokazivao 40:15, činilo se da će to biti još jedan lagano odigran servis gem Novaka Đokovića, ali... Vetar je počeo da duva, poremetio je servis srpskog tenisera, koji je dozvolio da rival izjednači, potom da ramom reketa, slučajno ali precizno, poentira za brejk loptu, da bi potom Nole napravio dvostruku servis grešku. Ko je ovo očekivao...

Pedro Kačin tokom meča sa Novakom Đokovićem na Vimbldonu 2023 / FOTO: Tanjug/AP

1:1 - Pokušao je Nole da agresivnom igrom s osnovne linije odmah "utera strah u kosti" momku koji prvi put igra na Vimbldonu, i to protiv najtrofejnijeg grend slem tenisera. Stigao je Srbin do brejk lopte, no tri naredna poena, zahvaljujući dobrim prvim servisima, osvojio je Argentinac i poravnao na 1:1.

14.44 - STIGLI SU I ONI! Evo ko je bio u loži Novaka Đokovića na startu Vimbldona

1:0 - Sjajan početak Novaka Đokovića. Odlični servisi, odlična kontrola igre, relativno brzo osvojeni poeni i to je vođstvo na početku prvog seta prvog kola. Sledeći servira Kačin. 

14.38 - Meč je počeo! Nole na servisu

14.35 - Novak Đoković je na Vimbldonu ostvario 86 pobeda i doživeo 10 poraza. Pedru Kačinu je ovo prvi vimbldonski meč.

14.35 - Sudija je Franuz Reno Lihtenštajn.

14.33 - Nole je prilikom bacanja novčića bio pobednik i odabrao da prvi servira. To će se i desiti kroz nekoliko minuta, kada suparnici obave kraće zagrevanje.

14.30 - Nole i njegov suparnik su izašli na teren.

Novak Đoković i početak raspakivanja pred meč / Screenshot: RTS

Po sopstvenom priznanju, Nole je jedini teniser koji je na Vimbldon stigao a da ove sezone nije odigrao nijedan takmičarski meč na travnatoj podlozi. Zato je od izuzetne važnosti taj prvi duel, jer ko god da je rival, pa makar bio i neko van 100 najboljih (a današnji suparnik je daleko bolji od te pozicije), veoma je bitno da se Srbin što pre prilagodi novoj podlozi jer, kako sam kaže, "ona je potpuno specifična, ni nalik drugima i potrebno je vreme da se na nju priviknete". Naravno, zato je branilac trona ranije i došao u London, ali jedno su treninzi, a nešto sasvim drugo takmičarski dueli, pa se sa pravom može reći da je u prvoj polovini donedeljnog turnira ovo najvažniji meč.

S kim to Novak Đoković igra?

Đoković igra protiv Pedra Kačina iz Argentine.

Taj 28-godišnjak je trenutno 67. na ATP listi, na Vimbldonu nikad ranije nije učestvovao u glavnom delu turnira, a na grend slemovima mu je najbolji rezultat treća runda Ju-Es opena 2022. Ove godine je ispao u prvom kolu Australijan opena, pa u drugom na Rolan Garosu.

Kačin i Nole nikada nisu igrali takmičarski meč, a zanimljivo je da argentinski teniser još uvek nema zvaničan nastup na terenu sa travnatom podlogom (Đoković na travi ima 109 trijumfa i 18 poraza).

Podsetimo, Nole u Londonu brani prošlogodišnju titulu i ne samo da kreće u pohod na osmu vimbldonsku, čime bi izjednačio rekord Rodžera Federera, već i po svoj 24. grend slem trofej.

Đoković je 2022. u finalu Vimbldona pobedio Australijanca Nika Kirjosa 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (7:3), koji se sinoć zbog povrede povukao sa turnira.

Srbi na Vimldonu - još dvojica igraju u ponedeljak

Pored Novaka, još dva naša reprezentativca nastupaju na Vimbldonu 2023 prvog radnog dana u novoj sedmici.

Oko 17 časova će Miomir Kecmanović na terenu broj sedam igrati takođe protiv Argentinca, Dijega Švarcmana, a možda već oko 16 na terenu broj 17 Dušan Lajović će odmeriti snage sa domaćim takmičarem, Britancem Janom Čoinskim, koji je 167. na ATP listi.

Sam Vimbldon, ali i sve o Novaku Đokoviću, pratite na sportskim stranicama portala "Novosti". Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: PARIZ JE NjEGOV: Novak Đoković "prošetao" pehar Rolan Garosa Parizom

Podsećanja radi, Đoković je prošle godine u finalu Vimbldona pobedio Australijanca Nika Kirjosa 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (7:3), koji se sinoć zbog povrede povukao sa turnira.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

8, 11 ili 12 dana avionom na AFRIČKOM MEDITERANU već od 380 €. Otkrijte!