SKANDAL NA ROLAN GAROSU! Zverev boluje od neizlečive bolesti, a u Parizu mu zabranili da primi terapiju

Novosti online

06. 06. 2023. u 08:19

Nemački teniser Aleksandar Zverev plasirao se u četvrtfinale Rolan Garosa.

СКАНДАЛ НА РОЛАН ГАРОСУ! Зверев болује од неизлечиве болести, а у Паризу му забранили да прими терапију

Foto AP

Zverev je u ponedeljak u osmini finala savladao bugarskog tenisera Grigora Dimitrova sa 6:1, 6:4, 6:3.

Meč je trajao dva sata i 19 minuta, ali posle duela se više priča o stvarima koje nemaju veze sa tenisom. 

Naime, Zverev je izrazio svoju frustraciju zbog zabrane uzimanja insulina tokom mečeva na Rolan Garosu, nakon što je imao prepirku sa sudijom na meču protiv Dimitrova!

Nemac ima dijabetes od svoje treće godine i redovno uzima insulin, te je tokom meča protiv Bugarina odlučio da uzme lek. Međutim, zvaničnici su ga zaustavili i rekli mu da to nije moguće uraditi na terenu.

Zamolili su ga da napusti teren i izađe van, što se računa kao pauza za toalet. A po novom pravilu, takvu pauzu možete da imate samo dva puta u meču. Zverev se žalio i poručio je da tokom meča od pet setova on mora četiri ili pet puta da primi insulin.

Foto AP

 

- Rekli su mi da moram da napustim teren, da će se to računati kao pauza za toalet. Odgovorio sam: "Momci, hajde! Imam samo dve pauze za toalet, a u duelu od pet setova moram četiri ili pet puta da ubrizgam insulin." Pa sam im objasnio da ovo ne može da bude tako, jer bi to značilo da mi ne dozvoljavaju nešto što je neophodno za moje dobro, za moj život.

Tokom drugog seta Zverev je išao da uzme insulin, kada ga je supervizor zaustavio i rekao da je samo lekar ovlašćen da daje takve injekcije.

- Nazornik koji nije ni znao za ovo je ušao u sobu i uspaničio se kad me je video. "Ne, ne, ne, ne možete to da radite. Mora doktor da dođe i ubrizga vam injekciju", rekao je. Objasnio sam mu da imam dijabetes odmalena i da tačno znam šta radim. Ipak, on nije menjao stav. Rekli su da izgleda čudno kad ovo radim na terenu. Ako to ne uradim, moj život će biti u opasnosti. Ova diskusija nema smisla - jasan je Zverev.

Podsećanja radi, nemački teniser ruskog porekla dobio je dijabetes kao dečak od osam godina. Tada su prognoze bile crne po njega, jer su mu pojedinci govorili da nikada neće moći da postane vrhunski teniser. Aleksandar Zverev ih je sve razuverio i pokazao da svaki dijabetičar može da bude jednako uspešan u bilo kojoj grani života kao i svaki drugi čovek.

Foto AP

 

Aleksandar Zverev je tek prošlog leta otkrio široj javnosti da je dijabetičar tipa 1 i javno počeo da priča o toj bolesti, problemima i teškim predrasudama okoline, sa kojima se oboleli suočavaju.

- Kao dečaka bilo me je sramota, u školi su me ismevali. Jednom prilikom su mi ukrali svu opremu – merač šećera u krvi, insulin… Kasnije sam ga našao napolju, slomljenog na zemlji - govorio je Zverev i nastavio:

- Poricao sam kada su me novinari pitali da li sam dijabetičar. Čak sam se na turnirima krio kada sam sebi ubrizgavao insulin, radio sam to u toaletu. Krio sam u početku i od svojih devojaka. Danas je moja odgovornost da pričam o tome.

Aleksandar Zverev osnivač je fondacije "Servis protiv dijabetesa", koja ima za cilj da finansira nabavku insulina, senzora i ostalog potrebnog materijala za borbu protiv dijabetesa, kao što su iglice i razne vrste trakica za merenje šećera. Fondacija je imala nekoliko zapaženih projekata.

Poslednji statistički podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” iz 2021. godine kažu da u Srbiji živi oko 770.000 ljudi s dijabetesom, a procene su da još oko 330.000 uopšte ne zna da ima ovu bolest. Više od 35.000 njih ima dijabetes tipa 1.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

SOCIJALNA PRAVDA: Izazovi i rešenja za prevazilaženje siromaštva i socijalne isključenosti