STUDENTI GAZU "UPISALI" NA PREDSTOJEĆE EVROPSKE IZBORE: Pobuna pariskih visokoškolaca dobila snažan odjek na francuskoj političkoj sceni

Protesti studenata na Fakultetu političkih nauka u Francuskoj protiv rata u Gazi i njihovo stajanje na stranu Palestinaca umešali su se i u predizbornu trku za Evropski parlament koja je u punom jeku.

СТУДЕНТИ ГАЗУ УПИСАЛИ НА ПРЕДСТОЈЕЋЕ ЕВРОПСКЕ ИЗБОРЕ: Побуна париских високошколаца добила снажан одјек на француској политичкој сцени

Foto: Goran Čvorović

- Radikalna manjina koja poziva na antisemitsku mržnju i koju instrumentalizuju Nepotčinjeni i njihovi islamsko-levičarski saveznici ne mogu da diktiraju zakone celoj obrazovnoj zajednici – oštro je poručila predsednica pariskog regiona, desničarka Valeri Pekres.

Žan Lik Melanšon, krajnji levičar koji se nalazi na čelu Nepotčinjenih, nije ostao dužan protivnicima. On je Režisa Bordea, dekana fakulteta u Lilu koji mu je nedavno zabranio da održi miting podrške Palestini na ovom univerzitetu, uporedio sa nacistom Adolfom Ajhmanom! Takav Melanšonov pristup izazvao je indignaciju širom političkog spektra u zemlji.

Zaprepašćenje javnosti izazvala je i pomenuta predsednica pariskog regiona Valeri Pekres koja je odlučila da Fakultetu političkih nauka u Parizu, zbog studentske pobune u korist stanovništva u Gazi, ukine subvenciju regiona od milion evra! Ova odluka bi trebalo da ostane na snazi "sve dok se mir ne vrati na fakultet".

Javnost je zbunjena ovako radikalnom merom, a najglasniji u protestu bili su upravo levičari – socijalisti, ekolozi i krajnje orijentisane grupacije iz ove političke struje.

- Mladi sa Fakulteta političkih nauka, i Sorbone, kao i mladost s Kolumbija univerziteta i tridesetak drugih u svetu, koji se bore protiv ubijanja Palestinaca u tišini, predstavljaju čast i ponos za ceo svet i našu zemlju – poručila je šefica poslaničke grupe Nepotčinjenih u francuskoj skupštini Matild Pano.

Ona je istovremeno optužila vlast za dvostruke aršine i vladu premijera Gabrijela Atala za "sramotu i apsolutni skandal". Atal je takođe optužio "manjinu koju su uzburkali Nepotčinjeni" da pokušava da poremeti normalno funkcionisanje institucija, nakon tenzija koje su se dogodile poslednjih dana.

- Nikada nije postojalo pravo na blokadu, nikada nije postojala tolerancija prema akcijama ustalasane i opasne manjine koja želi da nametne sopstvena pravila našim studentima i profesorima – kazao je Atal.

Na Fakultetu političkih nauka u Parizu došlo je prethodnih dana čak i do sučeljavanja propalestinskih i proizraleskih studenata, što je pretilo da dovede do nereda, posle čega se umešala i policija. Propalestinski studenti su, inače, dva puta izbačeni s protesta unutar fakluteta, poslednji put u petak, posle čega su sklopili sporazum sa dekanatom.

Ovaj dogovor, posle višenedeljne napetosti, podrazumeva pokretanje unutrašnje debate na fakultetu, bez blokada, ali i zaustavljanje disciplinskih postupaka pokrenutih protiv studenata.

PODSEĆANjA NA ŠEZDESET OSMU

Prema nekim javno iznetim procenama, oko 40 odsto studenata podržava Palestinu, a 10 odsto Izrael u aktuelnom sukobu. Protesti su se do sada održavali i u Bordou, Lionu, Lilu, Strazburu, Tuluzu… Istoričari podsećaju i na 1968. godinu, kada se najpre pobunila "šačica" studenata, što je kasnije izazvalo opštu pobunu. Vlasti ne žele danas takav scenario i nastoje da u korenu spreče eskalaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)