ALKARAZ SE VRAĆA RANIJE NEGO ŠTO JE PLANIRANO: Evo kako to može da utiče na Đokovićev rekord i plasman na ATP listi

Novosti online

12. 02. 2023. u 14:04

OPORAVAK od povrede Karlosa Alkaraza tekao je bolje nego što je očekivano pa će mladi Španac već od ponedeljka učestvovati na turniru u Buenos Ajresu.

АЛКАРАЗ СЕ ВРАЋА РАНИЈЕ НЕГО ШТО ЈЕ ПЛАНИРАНО: Ево како то може да утиче на Ђоковићев рекорд и пласман на АТП листи

FOTO: Tanjug/AP

Pošto ne brani bodove od prošle godine, trijumfom u glavnom gradu Argentine, Karlito bi smanjio zaostatak za Novakom Đoković na 500 bodova pred turnir u Riju na kome takođe učestvuje i brani tačno 500 bodova.

To znači da bi u slučaju da Alkaraz osvoji oba ova turnira na ATP listi koja izlazi 27. februara bio bodovno izjednačen sa Novakom Đokovićem. A taj 27. februar jeste datum kada bi Novak trebalo da obori rekord Štefi Graf u broju nedelja na prvom mestu.

Naime, Đoković trenutno ima 7070 bodova, a 90 će mu otpasti sa liste tog 27. februara, jer će mu se brisati prošlogodišnje četvrtfinale. Novak će u Dubaiju igrati i ove godine, ali turnir se održava nedelju dana kasnije u odnosu na prethodnu, što znači da će poeni sa njega ući na listu tek šestog marta. posledica toga je da će Nole ostati na 6980 poena, koliko bi u slučaju osvajanja obe titule u Južnoj Americi, imao i Alkaraz.

Ko će onda biti prvi?

ATP je naravno predvidela ovakvu situaciju i ustanovila dodatne kriterijume po kojima se određuje plasman. Prednost bi u tom slučaju imao srpski teniser, zato što ima više sakupljenih poena sa najvećih turnira, a tu se računaju grend slemovi, mastersi i Završni turnir. Preciznije, Novak ima 5830 poena zbirno sa tih turnira, a Alkaraz 5100.

Nema, dakle, nikakve sumnje da će Đoković 27. februara ispisati novu stranicu istorije svetskog tenisa, nadmašivši rekord Štefi Graf. 

Alkaraz će, dakle, morati da sačeka mart kako bi se vratio na prvo mesto. Posao mu je donekle olakšan jer Đoković zbog kovid protokola američkih vladti neće moći da učestvuje na prva dva mastersa sezone. Ipak, neće biti lako mladom Špancu, jer sa ta dva turnira brani čak 1360 bodova - 360 za četvrtfinale Indijan Velsa i 1000 za titulu u Majamiju.

Ako na dva "sunčana mastersa" ne stigne do dve titule ili bar jedne titule i jednog finala, nole će ostati prvi do aprila i početka sezone na šljaci. A ako Karlito i uspe da ga prestigne, naš as će već na startu sezone na šljaci imati priliku da se opet vrati na prvo mesto.

Jer, sezonu na šljaci otvara masters u Monte Karlu, gde obojica brane mršavih 10 poena. ali do tada već u računicu oko prvog mesta mogu da upadnu Stefanos Cicipas i Kasper Rud, u slučaju serije dobrih rezultata tokom marta.

Alkaraz je u prvom kolu Buenos Ajresa slobodan, dok će u drugom snage odmeriti sa pobednikom meča Fabio Fonjini - Laslo Đere.

BONUS VIDEO: OD PRVE DO DESETE TITULE: Sva Novakova pobednička finala Australijan opena

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)