"VOLIM SVAKI MINUT KAD SAM BILA RUSKINJA": Teniserka je promenila pasoš, nastupa zajedno sa Srpkinjom, a sada je priznala i plan

Novosti online

02. 07. 2022. u 09:14

TENISKI turnir Vimbldon je sankcionisao ruske i beloruske tenisere i teniserke zbog rata u Ukrajini, mnogi će ni krivi, ni dužni, propustiti najveći svetski teniski grend slem, a među njima i svetski broj 1, Danil Medvedev. Ipak, postoje i oni koji su našli način da se snađu, a među njima je i Natela Džalamidze.

ВОЛИМ СВАКИ МИНУТ КАД САМ БИЛА РУСКИЊА: Тенисерка је променила пасош, наступа заједно са Српкињом, а сада је признала и план

Foto arhiva VN

Džalamidzeova je pre početka Otvorenog prvenstva Engleske promenila nacionalnost. Iako je rođena u Moskvi i ceo život je provela u Rusiji, njen otac je iz Gruzije a majka je Ruskinja. Na osnovu toga ona je rusku zastavu zamenila gruzijskim i sada nastua na turniru u Londonu.


Zanimljivo je to da sadašnja gruzijska teniserka na Vimbldonu igra u paru sa našom Aleksandrom Krunić.

Džalamidzeova je u četvrtak izjavila da je i ranije nameravala da promeni nacionalnost kako bi ostvarila svoje snove o učešću na Olimpijskim igrama.

Ona je, međutim, insistirala na tome da je, kao nosilac dva pasoša, promena već bila u njenim planovima jer se naziru OI u Parizu 2024. godine.

- Razmišljala sam da to uradim i ranije. Nije kao da sam aplicirala za novi pasoš, jer već dugo imam gruzijski pasoš, a sad sam samo promenila zastavu države za koju nastupam. Ruskim teniserima je zabranjeno da igraju ovde i pomislila sam zašto  da izgubim priliku da se takmičim - rekla je 29-godišnja teniserka.

Dzalamidze, koja je na VTA listi rangirana na 45. mestu u dublu, postala je preko noći nova gruzijska broj 1 u ženskom dublu.

-Sada imam 29 godina. Koliko ću još godina da igram tenis? Odluku sam donela da bih imala priliku u budućnosti da se takmičim na Olimpijskim igrama - izjavila je doskorašnja ruska teniserka.

Džalamidzeova je na Vimbldon stigla direktno iz gruzijske prestonice Tbilisija, gde često trenira.

Priznala je da su njeni roditelji "zabrinuti" zbog potencijalnih posledica njene odluke, ali je rekla da to neće uticati na njen odnos sa drugim ruskim igračima.

- Većina njih je znala za moj plan na početku godine. To nije bilo iznenađenje. Ionako većinu vremena igram u dublu sa ruskim devojkama. Volim i Rusiju i Gruziju. U mojoj krvi postoje dva različita dela - objasnila je ona.

Džalamidzeova nije pokazivala znake pritiska zbog promene nacionalnosti pošto su ona i nova srpska partnerka Aleksandra Krunić izborili drugi krug. Bio je to njen prvi meč otkako su ona i uobičajena partnerka, Ruskinja Kamila Rakhimova poražene u prvom kolu Otvorenog prvenstva Francuske.

- Ja sam pola Ruskinja. Ja sam ih predstavljala pola svog života. Volim sam svaki minut na terenu koji sam provela kao Ruskinja - zaključila je teniserka.

 

Ona i Krunićeva će u subotu od 14 časova igrati u drugom kolu dubla Otvorenog prvenstva Engleske protiv para britanskih teniserki.


BONUS VIDEO: Poruka rumunske teniserke čitaocima "Novosti"
 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!