ROĐENA DA BUDE NAJBOLJA: Iga Svjontek će od ponedeljka postati prva Poljakinja na čelu ATP liste

S. R.

28. 03. 2022. u 22:06

NOVA teniska "kraljica" na VTA listi Iga Svjontek predstavila se pobedom. Od 4. aprila postaće prva Poljakinja u istoriji koja će i zvanično preuzeti čelo ženskog karavana, a u svom prvom meču otkako je to i potvrđeno u osmini finala turnira u Majamiju savladala Medison Bregl i produžila pobednički niz na 13 mečeva.

РОЂЕНА ДА БУДЕ НАЈБОЉА: Ига Свјонтек ће од понедељка постати прва Пољакиња на челу АТП листе

FOTO: AP

Sa tek 20 godina i 308 dana, Iga će postati druga najmlađa debitantkinja na "broju jedan", iza Dankinje Karoline Voznjacki, kojoj je pošlo za rukom sa 20 godina i 92 dana.

- Zaista sam zadovoljna i ponosna na sebe što sam postala najbolja na svetu. Nalazim se u sjajnoj formi trenutno i cilj mi je da ostanem "broj jedan" što je duže moguće. Podrška koju dobijam od svojih sunarodnika je neverovatna, drago mi je što tako pomažem razvoju tenisa u Poljskoj - naglasila ja Svjontekova.

AZARENKA "POBEGLA" SA MEČA

BIVŠA prva teniserka na planeti Viktorija Azarenka iznenada je napustila teren tokom 3. kola protiv Čehinje Linde Fruhvirtove. Dvostruka grend slem šampionka gubila je 6:2, 3:0, kada je odlučila da preda meč.

Beloruskinja se kasnije izvinila zbog svog postupka:

- Nije trebalo da se nađem na terenu. Poslednjih nekoliko nedelja su bile stresne u mom životu. Htela sam da pokušam, ali to je bila greška.

Igračica rođena u Varšavi, potiče iz sportske porodice. Njen otac Tomaš je bivši veslač, nastupio je u četvercu na Olimpijskim igrama u Seulu 1988, a zauzeo je sedmo mesto. Zato je i Igu i njenu tri godine stariju sestru Agatu usmerio na individualne sportove, jer je smatrao da tako imaju bolje šanse za uspeh. Starija sestra Švjontek vrlo brzo je odustala od belog sporta, usled brojnih povreda i postala zubarka, ali je Iga zbog nje uzela reket u ruke, jer je "samo" želela da je pobedi.

Ne da je postala bolja od Agate, nego je talenat počela da pokazuje već na juniorskim turnirima, i to na onim najvećim. Tokom 2018. prvo je osvojila Rolan Garos u dublu, a potom je pehar podigla i na Vimbldonu u pojedinačnoj konkurenciji.

Prvi put je zaigrala na seniorskim takmičenjima 2019. i odmah je ušla među 50 na svetu. Ipak, svet je "opčinila" neverovatnim turnirom u Parizu naredne sezone. Kročila je na terene "odloženog" za jesen Rolan Garosa u Bulonjskoj šumi, kao tek 54. reket planete, bez ijedne titule pored svog imena. To je nije sputalo da prepreke ruši kao od šale, jer se do "Kupa musketara", praktično, "prošetala", bez izgubljenog seta.

Ne samo da je sa 19 godina postala najmlađa pobednica prestižnog nadmetanja na šljaci još od Monike Seleš 1992. i njenog idola Rafaela Nadala 2005, nego je na čitavom turniru prepustila protivnicama tek 28 gemova, što je drugi najmanji broj još od Štefi Graf i 1988.

BONUS VIDEO: Novak Đoković nije među troje tenisera s najvećom zaradom u 2021.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024