NOVAK ĐOKOVIĆ, PRESEDAN KAKAV SPORT NE PAMTI: Australijski advokati osuđuju stav Federalne vlade

Novosti online

20. 01. 2022. u 10:20

GREG Barns, advokat DŽulijana Asanža i pravni savetnik organizacije Vikiliks, rekao je da je obrazloženje australijskog ministra o ukidanju vize teniseru Novaku Đokoviću "izuzetno opasan presedan", navodeći i da su politički razlozi bili deo takve odluke.

НОВАК ЂОКОВИЋ, ПРЕСЕДАН КАКАВ СПОРТ НЕ ПАМТИ: Аустралијски адвокати осуђују став Федералне владе

Foto AP

- Iako se čini da je možda i bilo administrativnih grešaka nekoliko grupa i pojedinaca, to nisu bili razlozi da se Đokoviću ukine viza ni prvi put. Naposletku, ministar je naveo da je viza ukinuta zbog Đokovićevih stavova o vakcinama i zbog toga što ti stavovi mogu potencijalno da izazovu, pošto je poznat, antivaksersko raspoloženje. Što je izuzetno opasan presedan - rekao je za Nedeljnik Barns, koji je portparol Alijanse advokata Australije.

Kako je naglasio, "odluka ministra je opasna jer u suštini kaže - ako neko ima stavove o temama koje su kontroverzne i važne Australiji, a vladi se ti stavovi ne sviđaju, može toj osobi da ukine vizu".

On je rekao da "zabrinjava stav Federalne vlade da ne mora da dokazuje da će Đoković gajiti stavove o vakcinaciji koji su suprotni politici vlade, već da jednostavno on može da podstakne ta osećanja".

- Neizbežno je da su politički razlozi bili deo odluke jer je koncept javnog interesa toliko širok da omogućava ministru da efektivno uzme u obzir politička razmatranja, iako to teoretski ne bi trebalo da se radi. Široko diskreciono pravo koje se daje ministru za imigraciju u Australiji znači da politička razmatranja mogu dovesti do odluka koje mogu ozbiljno da utiču na živote ljudi - ukazao je Barns.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)