NOVAK ĐOKOVIĆ, PRESEDAN KAKAV SPORT NE PAMTI: Australijski advokati osuđuju stav Federalne vlade

Novosti online

20. 01. 2022. u 10:20

GREG Barns, advokat Džulijana Asanža i pravni savetnik organizacije Vikiliks, rekao je da je obrazloženje australijskog ministra o ukidanju vize teniseru Novaku Đokoviću "izuzetno opasan presedan", navodeći i da su politički razlozi bili deo takve odluke.

НОВАК ЂОКОВИЋ, ПРЕСЕДАН КАКАВ СПОРТ НЕ ПАМТИ: Аустралијски адвокати осуђују став Федералне владе

Foto AP

- Iako se čini da je možda i bilo administrativnih grešaka nekoliko grupa i pojedinaca, to nisu bili razlozi da se Đokoviću ukine viza ni prvi put. Naposletku, ministar je naveo da je viza ukinuta zbog Đokovićevih stavova o vakcinama i zbog toga što ti stavovi mogu potencijalno da izazovu, pošto je poznat, antivaksersko raspoloženje. Što je izuzetno opasan presedan - rekao je za Nedeljnik Barns, koji je portparol Alijanse advokata Australije.

Kako je naglasio, "odluka ministra je opasna jer u suštini kaže - ako neko ima stavove o temama koje su kontroverzne i važne Australiji, a vladi se ti stavovi ne sviđaju, može toj osobi da ukine vizu".

On je rekao da "zabrinjava stav Federalne vlade da ne mora da dokazuje da će Đoković gajiti stavove o vakcinaciji koji su suprotni politici vlade, već da jednostavno on može da podstakne ta osećanja".

- Neizbežno je da su politički razlozi bili deo odluke jer je koncept javnog interesa toliko širok da omogućava ministru da efektivno uzme u obzir politička razmatranja, iako to teoretski ne bi trebalo da se radi. Široko diskreciono pravo koje se daje ministru za imigraciju u Australiji znači da politička razmatranja mogu dovesti do odluka koje mogu ozbiljno da utiču na živote ljudi - ukazao je Barns.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (1)

SVETSKI DAN NAUKE ZA MIR I RAZVOJ: Prilika da se podigne svest o izazovima sa kojima se suočavamo u savremenom svetu