SVETSKA KONFUZIJA ZBOG SRBINA: Novak Đoković (ne) ide u Australiju, ili, ipak...

D. N.

25. 12. 2021. u 15:45 >> 22:17

TO da li Novak Đoković igra na Australijan openu ili ne, da li je vakcinisan protiv koronavirusa ili nije, pitanja su koje su tenisku javnost opsedala tokom poslednja dva meseca, jer se prvi grend slem u 2022. bližio, a zvanične informacije o tome nije bilo. Od danas je cela ta situacija dodatno zamršena.

СВЕТСКА КОНФУЗИЈА ЗБОГ СРБИНА: Новак Ђоковић (не) иде у Аустралију, или, ипак...

Foto: AP Photo/Lee Jin-man, File

Podsetimo, još od oktobra su počele najave australijskih vlasti da će na tamošnjem grend slemu, koji je na programu od 17. januara 2022, moći da učestvuju samo teniseri i teniserke koji su primili bar dve doze vakcine protiv SARS-CoV-2 tipa koronavirusa. I to ne svaka jer, kako je nedavno otkrila ruska teniskerka Natalija Vikhljanceva, ona ne može na AusOpen jer je primila vakcinu "Sputnjik" koju u Australiji "ne priznaju". 


Nole ni tada, a ni do sada, nije promenio svoj davnašnji stav da neće javno da govori o tome da li se vakcinisao ili ne, imao je u tome veliku podršku nekih kolega, poput Danila Medvedeva i Stefanosa Cicipasa, trenutno drugoplasiranog i trećeplasiranog na najnovijoj ATP listi, ali se kolege tu ne pitaju mnogo, već čelni ljudi Australije.

A oni, izgleda, ne popuštaju. Čak i veliki Noletov prijatelj, Kreg Tajli, direktor Australijan opena, tvrdi ovih dana da će Đoković moći da igra samo pod dva uslova, jedan je da je vakcinisan, a drugi da dobije medicinsko izuzeće od vakcinacije, o čemu nema nikakvih naznaka ni da je najbolji teniser sveta to tražio, kamoli da je dobio. Za sada.

Iako čitava ta zbrka nije jenjavala ni tokom decembra, jer je najpre najavljeno da će Novak Đoković igrati na ATP kupu (što nije nikog začudilo - em je to idealan uvod za Australijan open, em je poznato koliko on voli da se nadmeće za reprezentaciju Srbije, a pritom i korona-pravila nisu ista u Melburnu i Sidneju pa nije bilo nekih naročitih prepreka za odlazak), sve se sada dodatno zamrsilo.

Kada se ove subote pojavila vest, da je, prema saznanjima "Blica", Đoković odustao od odlaska na ATP kup, tačnije, da i dalje trenira, ali će "99% preskočiti to takmičenje" situacija se dodatno zakomplikovala.

Novak Đoković / Foto arhiva VN

 

Jer, najbliži saradnici najboljeg tenisera na planeti, onaj deo njih koji je zadužen za odnose s javnošću, ističu - da nemaju informaciju da Đoković neće igrati na ATP kupu. Zvanično, "ne postoji ništa zvanično na tu temu". 

Kada se tome doda i nedavna situacija tokom jednog razgovora s ljudima iz Novakovog okruženja, u kome se na pitanje "Ima li šta novo oko odlaska (na Australijan open)?" desilo i, metaforički govoreći, "sleganje ramenima", moglo je već tada da se dođe do zaključka da Đoković uopšte nije "siguran putnik za Australiju", te da to zavisi od više faktora. Najviše, od njega samog. Naravno.

Ako se, dakle, na jednu stranu stavi sve ono što jeste poznato:

  • stav australijskih vlasti o vakcinisanju;
  • stav Novaka Đokovića o javnosti takve informacije;
  • stav direktora AusOpena o korona-pravilima),
  • a na drugi "tas vage" ono što nije definitivno

  • Đoković "neće igrati 99%" na ATP kupu;
  • njegovi najbliži saradnici ne znaju konačnu odluku oko odlaska u Australiju / na Australijan open (a ta dva pojma treba razlikovati, jer eventualno neučestvovanje na ATP kupu ne znači automatski i odsustvo sa grend slema)
  • ... onda se dobije jedna prilično konfuzna situacija. I to dok "sat otkucava" kada se o Australijan openu radi, a pritom "ruke trljaju" oni strani mediji koji Đokovića već mesecima podrugljivo nazivaju "Novaks (NoVax) Đoković" i jedva čekaju da najboljem na svetu nešto "prikače" čime bi umanjili njegovu tenisku, a i ljudsku veličinu.

    Šta će na kraju tačno biti - saopštiće upravo Nole. Uskoro, po svoj prilici. Do tada, oni koji se nadaju da će igrati u Sidneju i Melburnu željno će iščekivati potvrdu toga, a oni drugi - naslađivati se i pomalo haotičnom situacijom u kojoj, bez javne, jasne i glasne informacije o istini, vladaju poluistine.

    A one nikada i nikome nisu donele dobro.

    Novak Đoković i juriš na istorijsku grend slem titulu

    Podsetimo, u polufinalu ovogodišnjeg Australijan opena (u kome je Nole savladao Aslana Karaceva), Stefanos Cicipas je izgubio od Danila Medvedeva, a Rus je potom u finalu bio nemoćan protiv rekordera tog grend slema -  Novak Đoković je Medvedeva savladao sa 7:5, 6:2, 6:2.

    FOTO: AP

    Novak Đoković i Danil Medvedev

    Bila mu je to deveta grend slem titula u Melburnu, 18. ukupno, a onda je pokorio i Rolan Garos i Vimbldon, čime se izjednačio sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom sa po 20 trofeja s najvećih teniskih turnira.

    Mogao je Nole da ih prestigne na Ju-Es openu, ali ga je tada Medvedev savladao u finalu i prvi put postao i on grend slem šampion. Ode li u Melburn, biće u prilici da osvoji istorijsku 21. grend slem titulu i postane neprikosnoven po velikim trofejima u "belom sportu". Ne ode li... Pa, onda se možda obistine reči Novakov oca, jer je Srđan Đoković nedavno, nehotice ili vrlo svesno, istakao da bi se na 21. titulu moglo sačekati do Rolan Garosa. Istinu ćemo saznati vrlo, vrlo brzo.

     

    BONUS VIDEO  Novak Đoković peva "Pukni zoro" - snimak o kome priča Srbija
     

     

    Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

    Pratite vesti prema vašim interesovanjima

    Novosti Google News

    Komentari (1)

    I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri