ZAPANJENI: Novak Đoković je uradio ovo i ATP je konsterniran, ali i zapadni mediji

Novosti online

20. 11. 2021. u 17:18

NOVAK Đoković je pred nastup u polufinalu Završnog mastersa u Torinu uradio nešto što je ostavilo ceo tenis prilično zatečenim.

ЗАПАЊЕНИ: Новак Ђоковић је урадио ово и АТП је констерниран, али и западни медији

FOTO: AP/Tanjug

Nakon što je Novak pobedio Kamerona Norija, i to u kasnom, večernjem terminu, baš pred početak subotnjeg dana u kome ga je čekalo veliko polufinale, on se prvo obratio stranim novinarima, a onda na srpskom rekao nešto što bi, da je u pitanju bila klasična izjava, bila preneta na brojnim svetskim medijima.

Ali...

Desilo se da su svi oni zanemeli pred "grmljavinom" koja se začula u Torinu.

Podsetimo, govoreći za "Sport klub", Đoković je pojasnio zašto se bori za tenisere i teniserke koji su nisko na svetskim rang listama, a priču je započeo na sledeći način:

- Nezavisno da li je tenis ili neki drugi sport, mi smo komformističko društvo, uvek nam prija više da se priključimo stadu, nego da iz njega izađemo. Umesto da kažemo "ovo nije pravedno, nije istinito, podići ću glas, pokušaću da se borim za nekog drugog, koji ima manje sreće od mene"... ali, mnogi ljudi, nažalost, velika većina, biraju lakši put.  Biraju da brinu o sebi, a ne o drugima. A pošto smo mi individualni sport, to je nekako još i izraženije kod nas. Ali, dobro, meni to ne smeta, započeo je Nole i gotovo u dahu dodao:

- Ja znam ko sam i šta sam, znam šta je pravedno. I znam da se za to borim. Nije mi ni prvi put, ni poslednji. Znam da sam mnogima trn u oku, jer pokušavam da ja sam raskrinkam taj monopol koji je u tenisu dugi niz godina. Malo ko priča, evo viite pogledajte sportske, teniske medije... uopšte ne pričaju koliko malo igrača živi od ovog sporta. Svi pričaju koliko Đoković, Federer ili, ne znam, Nadal, zarađuju. A niko ne kaže da je tenis treći najpopularniji sport na svetu, a van deset, na svetu, je po zaradi. Jedva 150 igrača, maksimum 200, živi od ovog sporta, u muškoj i ženskoj kategoriji. Dajte mi 200. igrača, ili 150. igrača, u bilo kom sportu, globalno, i vidite koliko zarađuje. Baš zato ta organizacija igrača, ta inicijativa za koju se zalažemo, upravo je za te momke i devojke, koji se trude da se njihov glas čuje, ali, nažalost ih ne slušaju. Jer, elita će uvek da uzdiže elitu. I to je neki krug, ali... Zato je tu neki mali od Srbije da se malo umeša u priču, zaključio je Novak Đoković. 

I... Tada je usledilo ono što nije uobičajeno.

Naime, kada god nešto Nole izjavi, pa makar i nešto na srpskom, to prenesu najpre specijalizovani teniski sajtovi, a odmah "preuzmu" i vodeći svetski. Ipak je u pitanju najbolji teniser na planeti, pa je to i normalno.

Ali, ovoga puta - nijedan jedini veliki medij u "zapadnoj civilizaciji" nije hteo da prenese ovu izjavu.

Isprva se činilo da je to možda zbog toga što je Đoković pričao prilično kasno, u petak uveče, ali i kada je subotnji dan odmicao, ma koliko da su Noletove reči njegove pristalice prevodile na strane jezike, emitovale na društvenim mrežama i pozivale vodeće svetske medije da tu izjavu prenesu, naleteli su na - tajac.

Možda i ne čudi, imajući u vidu da je, kako Novak sam kaže, "trn u oku teniske elite", a njoj su naklonjeni predstavnici svetske "sedme sile", ne "malom od Srbije", kako je Đoković sebe nazvao.

To ga, po svoj prilici, uopšte neće zaustaviti u nameri da i ličnim primerom, ali i kroz nedavno formiranu Asocijaciju profesionalnih teniskih igrača (PTPA), čiji je predsednik zajedno sa kolegom iz Kanade, Vasekom Pospišilom, nastavi borbu za mnoge koji se tenisom bave, a od tenisa zauzvrat dobijaju samo mrvice.

Do tada, a i od tada, čekaju ga "nedovršena posla" u Torinu:

Polufinalni okršaj Novak Đoković - Aleksander Zverev na programu je večeras od 21 sat, a taj duel možete uživo da pratite na portalu "Novosti".

BONUS VIDEO: Novak Đoković - pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Imaš DVE HILJADE razloga za registraciju na mozzartbet.com