ĐOKOVIĆ SE UKLJUČIO U POTRAGU ZA NESTALOM TENISERKOM: Silovana šampionka Vimbldona ujedinila "beli sport"

Novosti online

19. 11. 2021. u 14:22

UJEDINjENE nacije zatražile su danas dokaze da je kineska teniserka Peng Šuaj, koja je nestala nakon što je optužila bivšeg visokog zvaničnika za seksualno zlostavljanje, dobro.

ЂОКОВИЋ СЕ УКЉУЧИО У ПОТРАГУ ЗА НЕСТАЛОМ ТЕНИСЕРКОМ: Силована шампионка Вимблдона ујединила бели спорт

Foto: G.Čvorović/ AP

- Bilo bi važno da imamo dokaze o tome gde se ona nalazi i da li je dobro. Tražimo da se sprovede transparentna istraga o njenim navodima o seksualnom zlostavljanju - izjavila je u Ženevi Liz Trosel, portparolka Kancelarije za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

Udruženje teniskih profesionalaca PTPA, osnovano na ideju Novaka Đokovića, pružilo je punu podršku Peng.

- Moramo da se ujedinimo i izrazimo volju kako bismo preduzeli akciju. Osim ako se ne dokaže da je Šuaji Peng dobro. Ne postoji ništa važnije od zdravlja i sigurnosti tenisera - navodi se u saopštenju.

Iz PTPA su zapretili da će preduzeti određene akcije ako ne dobiju informacije da je Peng dobro.

Podsećanja radi, Peng Šuaj je na društvenoj mreži Veibo 2. novembra navela da ju je nekadašnji premijer Kine Džan Gaoli prisiljavao na seks uprkos ponovljenim protivljenjima posle jednog teniskog meča pre tri godine. Ona je rekla da je Džanova supruga tada "stražarila ispred vrata".

Foto: EPA

 

Nekadašnja šampionka Rolan Garosa (2013) i Vimbldona (2014) je navela da je sa nekadašnjim uticajnim članom Komunističke partije jednom imala seksualni odnos pre sedam godina i da je "posle toga imala osećanja prema njemu". Peng je dodala da nema dokaze za sve što je napisala.

Njene poruke obrisane su oko pola sata posle objavljivanja. Naknadni postovi, komentari i ključne reči kao "tenis" blokirane su sa kineskog interneta, kao i sve vesti u vezi sa Peng.

Od tada niko nije video ni čuo Peng Šuaj.

Predsednik Ženske teniske asocijacije (VTA) Stiv Sajmon juče je izjavio da sumnja u autentičnost imejla za koji su kineski državni mediji naveli da je napisala Peng Šuaj, a u kojem navodi da je bezbedna i da je optužba o seksualnom zlostavljanju lažna.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili