NOVAKOVA GODINA IMPRESIVNIH REKORDA: Rekapitulacija Đokovićevih dostignuća u 2021. godini

KAKO se završila 2020, malo ko je očekivao da 2021. bude toliko berićetna za Novaka Đokovića.

НОВАКОВА ГОДИНА ИМПРЕСИВНИХ РЕКОРДА: Рекапитулација Ђоковићевих достигнућа у 2021. години

Foto arhiva VN

Šokantna diskvalifikacija sa Ju-Es opena, težak poraz od Nadala u finalu Rolan Garosa, krah na Završnom mastersu u Londonu, kreirali su utisak da je najbolji teniser planete u blagom padu. Ali, kao i nebrojeno puta do sada, naš as je pokazao da je majstor da iz rukava izvuče novog štiha i poput najboljih mađioničara zadivi publiku.

Večeras će naš as u finalu Ju-Es opena igrati protiv Danila Medvedeva za svoju 21. grend slem krunu koja bi bila pečat na 365 kalendarskih dana koji bi vrlo lako u nekoj bližoj i daljoj budućnosti mogli da se ispostave kao godina za sve rekorde.

Jer, osim toga što će našem asu na talonu biti ta 21. titula sa najvećih turnira, nešto što nikom nije pošlo za rukom, u igri je i kalendarski slem, dostignuće do kojeg je u muškom tenisu stigao još samo Rod Lejver ako računamo tzv. open eru.

Takođe, u slučaju trijumfa nad Rusom, Srbinu se "smeši" još jedan završetak godine na prvom mestu, sedmi u karijeri, takođe najviše u istoriji. Sada je naš as poravnat sa Pitom Samprasom sa po šest.

Rekapitulacija postignutog u prethodnih devet meseci takođe je jako impresivna. Krenula je 2021. osvajanjem Australijan opena, rekordni deveti put u karijeri. Niko nikada nije bio toliko uspešan u Melburnu kao naš as, a ubrzo zatim usledio je još jedan neverovatan podvig.

Ponedeljak, osmi mart, dan koji je u svetu poznat kao Dan žena, ove godine, ostaće upamćen i po tome što je Novak Đoković započeo 311. sedmicu na vrhu ATP liste i tako zvanično prestigao Rodžera Federera u jednom od segmenata koji se uzima kao ključan u trci za najvećeg ikada. Od tada, naš as nije silazio sa prestola, pretili su Nadal i Medvedev ali bez uspeha. Nanizao je Đoković od tog marta još 27 nedelja na čelu, danas započinje rekordnu 338. i kuca na vrata prvog mesta svih vremena u pomenutom statističkom aspektu, koje drži legendarna Nemica Štefi Graf 377.

Na krilima tih sjajnih dostignuća u prvoj trećini godine, osokoljen krunom sa beogradskog izdanja ATP turnira serije 250, Đoković je stigao na Rolan Garos, gde je Srbin još jednom uspeo da iskreira parče istorije. Prvo je pobedio Rafaela Nadala u Parizu drugi put u karijeri, jedini kojem je to pošlo za rukom otkako je Španac zagospodario Bulonjskom šumom. Zatim je sjajnim preokretom dobio Stefanosa Cicipasa u finalu i stigao do druge titule u Francuskoj i time objedinio titule sa sva četiri grend slema po drugi put. Takođe, jedini u istoriji tenisa, pošto nijedan igrač otkako se loptica prebacuje preko mreže nije uspeo da napravi "duplikate" trofeja sa sva četiri najveća turnira u belom sportu.

Na Vimbldonu je Novak krunisan po 20. put u istoriji kao grend slem šampion, čime se izjednačio sa Federerom i Nadalom na večnoj listi šampiona. Što se tiče Njujorka, tu je naš as pobedom nad Sašom Zverevom ušao u svoje deveto finale Ju-Es opena. U Australiji ima isti broj mečeva za titulu, po čemu je takođe jedinstven u istoriji belog sporta. Za mnoge najveći u istoriji ako se uzmu sve ove, ali i još mnoge statističke pikanterije koje je nanizao srpski as otkako se latio reketa i žute loptice.

ŽAL ZBOG TOKIJA

JEDINA "mrlja" u 2021. što se tiče Novaka Đokovića, jesu Olimpijske igre u Tokiju. Tu je naš as došao nadomak trofeja koji žarko želi, u polufinalu turnira u prestonici Japana imao je set i brejk prednosti protiv Zvereva. Ali, doživeo je neverovatan pad i ostao bez jedine titule koja mu nedostaje u karijeri. Takođe, ostao je bez prilike da se bori za "zlatni slem, dostignuća koje je kompletirala jedino Štefi Graf.

BEZ MASTERS TROFEJA

IZUZIMAJUĆI grend slemove, Novak Đoković nije imao previše uspeha u 2021. Osvojio je samo trofej u Beogradu, dok je na ATP kupu uoči Australijan opena bio neuspešan sa srpskom reprezentacijom. Takođe, na mastersima u Monte Karlu i Rimu nije uspeo da stigne do pehara, dok je ostala takmičenja uglavnom propuštao kako bi se fokusirao na glavne ciljeve, što grend slemovi svakako jesu.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KRAJ ZA ŽUBER: Ribakina preko Kudermetove do pobede