NEVEROVATAN USPEH RADUKANU: Iz kvalifikacija na tron

Đ. S.

12. 09. 2021. u 16:50

EMA Radukanu (18), prva kvalifikantkinja u istoriji tenisa koja je uspela da osvoji grend slem turnir. Neverovatan uspeh postigla je mlada Britanka, sa svojih 18 godina, zauvek se upisala u istorijske knjige "belog" sporta. U noći između subote i nedelje, nadvisila je još jednu tinejdžerku, Lejlu Fernandez - 2:0 (6:4, 6:3) i bez izgubljenog seta se popela na njujorški tron.

НЕВЕРОВАТАН УСПЕХ РАДУКАНУ: Из квалификација на трон

Foto: AP

- Provela sam tri nedelje ovde, imala divnu podršku mog trenera, agenta, od svih kod kuće, hvala vam svima na tome. Pre svega, hvala svakom ovde u Njujorku, toliko ste učinili da se osećam kao kod kuće, inspirisali ste me u teškim momentima i nadam se da smo vam se danas odužile dobrom igrom - kazala je jedva punoletna Ema po osvajanju svog prvog grend slem turnira.

Ono što je još impresivnije za Britanku jeste i što je u Veliku jabuku stigla kao 150. na svetu, pobedila u deset mečeva uzastopno, osvojila 20 setova i na kraju zasluženo podigla pehar u vis. Tako je postala prva Britanka sa grend slem krunom još od Virdžinije Vejd koja je slavila na Vimbldonu 1977, ali i najmlađa grend slem šampionka još od Marije Šarapove koja je bila najbolja 2004. u Londonu sa 17 godina.

Sada je osim međunarodne slave i priznanja, očekuje skok i na VTA listi do neverovatnog 23. mesta. Definicija kako jedan turnir promeni karijeru jednog sportiste.

Pre Ju-Es opena, malo ko je znao za nju. Možda su poneki ljubitelji tenisa ispratili njeno odustajanje sa Ju-Es opena zbog problema sa disanjem, ali šira javnost teško da je bila upoznata sa likom i delom devojke iz Londona, rođene u Torontu, čiji su roditelji emigrirali u Veliku Britaniju kada su joj bile samo dve godine. Baš iz tog razloga, pedantni statističari su iskopali podatke poput sledećih: nikada nije odigrala meč na šljaci, nikada nije bila deo jednog mastersa, još treba da odigra treći set u meču...

ČESTITKA I OD KRALjICE

PORUKA podrške Emi Radukanu, ali i njenoj rivalki u finalu Lejli Fernandez, stigla je i od kraljevske porodice Velike Britanije.

- Nemam sumnju da će neverovatan nastup vas i vaše protivnice Lejle Fernandez inspirisati sledeću generaciju tenisera. Ovo je neverovatno dostignuće i to u tako mladom dobu. I ono je nasleđe vašeg teškog rada i posvećenosti - poručila je kraljica Elizabeta lično.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!