MALI PRINC SRPSKE KRALJICE SPORTOVA: Trinaestogodišnji Zrenjaninac Justin Cvetkov pomera granice vrhunske atletike

Bogoljub Grujić

21. 11. 2020. u 20:30

PUTEM kojim se ređe ide, magičnim tragom svoje sugrađanke, heroine Ivane Španović, dečački iskreno, krenuo je trinaestogodišnji Justin Cvetkov, učenik Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš", plivač i atletičar, rekorder i, pre svega, vedar, duhovit, uvek nasmejan i veoma inteligentan dečak.

МАЛИ ПРИНЦ СРПСКЕ КРАЉИЦЕ СПОРТОВА: Тринаестогодишњи Зрењанинац Јустин Цветков помера границе врхунске атлетике

N. Cvetkov

Oko iskusnog Janija Hajdua, koji je još dok je bila devojčica osetio talenat Ivane Španović, uz preporuku profesorke fizičkog iz škole na Bagljašu, naselju u kojem živi, Tanje Vukov, uputili su Justina u čarobni lavirint atletike.

U zrenjaninskom klubu AS 023, dočekali su ga raširenih ruku nekadašnja sprinterka i rekorderka Vukosava Đapić Atanacković i trener Bora Mandić, koji ogromnu energiju ulaže da bi super talentovanog dečaka usmerio ka šampionskoj stazi uspeha.

N. Cvetkov

PADAJU rekordi, kao kapi kiše, kažu ponosni roditelji, pedijatar dr Jelena i inženjer informatike Nemanja, njihov prvenac ih je do sada obarao dvadeset puta i u dva sporta, postavio novih 10 rekorda, iza kojih stoji potpis Justin Cvetkov.

- Ma, to uopšte nije bitno, meni je najvažnije da uživam u sportu - kaže Justin, dok je za samo nekoliko minuta, gladan posle treninga, smazao veliku pljeskavicu.

N. Cvetkov

Ime je dobio po Svetom Justinu Ćelijskom, jer je rođen na povečerje velikog sveca.

- Nije Jusein, on je Justin, ali ga zovemo Bolt - uz osmeh dobacuje drugar iz kluba, dok je strpljivo čekao da Justin, za "Novosti", ekskluzivno da svoj prvi intervju u životu.

- Ma daću ja vama Bolt, ima da se radi i trenira još puno, čekaju nas prvenstva - dobacio je trener Bora Mandić, nekada i sam odličan atletičar.

POKLONIO PORAŽENOM PEHAR

JEDNOM kada je u plivačkoj trci sa uzbudljivim finišom, pobedio drugara iz Subotice, ovaj je zaplakao, a da bi ga utešio, Justin, koji je prethodno zakasnio na dodelu medalja i nije ga bilo na pobedničkom postolju, nakon što mu je naknadno uručena zlatna medalja i pehar, poklonio ga je svom drugu, uz opasku: "Imam ih ja koliko hoćeš".

JUSTIN, čudo od dečaka, je letos, u trci na 300 metara u konkurenciji mlađih pionira do 14 godina, oborio nacionalni rekord, star 32 godine i rezultatom 37.85 sekundi, pomerio granicu, dok je nedavno oborio rekord u troboju, trčanju na 60 metara, bacanju kugle i skoku udalj, gde je zabeležio rekordnih 5,67 metara. Inače je sprinterski prvak Srbije u dvorani na 60 i 200 metara, ali i šampion u istim disciplinama, pod otvorenim nebom.

Sa visinom 189 cm, zbog problema sa astmom u ranom detinjstvu, na preporuku profesora dr Branimira Nestorovića, počeo je da trenira plivanje i odmah, sjajnom energijom i stilom, zapao za oko trenerima Pejinoviću i Ivanu Lenđeru.

N. Cvetkov

Tekst potpisa

Talentovan za crtanje i karikature, Justin osim hrane, obožava da igra košarku, kako ističe njegov tata Nemanja, veoma je nadaren za fiziku i matematiku, a u školi nema problema ni sa ostalim predmetima.

- Bitan oslonac u svemu što je do sada u sportu postigao je deda Vlada, Nemanjin otac, koji zbog naših silnih obaveza, svakodnevno Justina vozi na trening - kaže mama Jelena, prisećajući se plivačke trke u kojoj je Justin zdušno i iskreno bodrio svog najvećeg rivala u finalnoj trci i momenta kada se izgubio u gužvi pored bazena i nije ga bilo na pobedničkom postolju, a kasnije je roditelje tešio: "Ne brinite, biće medalja još puno!"

N. Cvetkov

ZANIMLjIVO je napomenuti da mu roditelji, na svaka dva meseca kupuju nove patike i sprinterice, jer mu noga enormno brzo raste, a kako u šali često kaže, dok se priprema i trči trku, najčešće razmišlja kako je gladan i o sočnoj pljeskavici, koja ga čeka posle svakog važnog takmičenja, bez obzira na to da li trijumfuje ili ne.

TRKA OKO KORITA

KAKO kaže njegova majka Jelena, Justin je još kao trogodišnji dečak, dok je ona kupala njegovu sestru Milicu, jurio oko korita i - zamolio je da ga ne prekida jer trči važnu trku.

Dečak, rođen da uspe i postane veliki šampion, Justin Cvetkov, živi i raste u Zrenjaninu, zapamtite njegovo ime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju