UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

Novosti online

23. 04. 2024. u 18:44

RAT u Ukrajini, odnosno "Specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. Jer, iako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne kada se radi o pomenutoj državi, poslednja dešavanja vezana za ruske sportiste - pomalo su iznenađujuća. I, tiču se - Ukrajinaca.

УКРАЈИНА ПОВЛАЧИ РАДИКАЛНИ ПОТЕЗ: Ово многи нису очекивали, чак су и Руси збуњени пред Олимпијске игре Париз 2024

Foto: Piksabej

Dok dobar deo sveta prati šta se dešava početkom treće godine ovog sukoba (najnovije vesti iz Ukrajine uživo možete da pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" - kliknite OVDE), sve su zanimljivija dešavanja i u sportskim krugovima daleko od linija fronta.

Tako je sada Ukrajina rešila da povuče neobičan potez, nakon što je definitivno postalo jasno da Rusi (i Belorusi) mogu da učestvuju na pariskim Igrama, ali uz rigorozne uslove.

Iako retko koji ruski sportista uopšte može na Olimpijske igre "Pariz 2024", baš zbog pomenutih uslovljavanja (ali i dvogodišnjih kolektivnih suspenzija, usled kojih brojni takmičari nisu mogli ni da učestvuju u kvalifikacionom procesima), Olimpijski komitet Ukrajine doneo je posebne "smernice" za ponašanje ukrajinskih sportista - ako u Parizu naiđu na ruske kolege.

Radikalne mere koje se nalažu Ukrajincima koji učestvuju na Igrama podrazumevaju sledeće:

- Nikako i nigde se ne fotografisati zajedno sa Rusima (ruskim sportistima)

- Na samim nadmetanjima (a i van njih) ne rukovati se sa Rusima (ruskim sportistima)

- Ne davati zajedničke intervjue sa njima (ruskim sportistima)

Praktično, Ukrajinci će na svakom olimpijskom koraku bojkotovati prisustvo Rusa, a ako baš budu morali da se takmiče protiv njih, to će biti bez rukovanja i fotografisanja.

Vežbanje takvih "nastupa" je već počelo, pa je tako nedavno na teniskom VTA turniru na američkom tlu, u San Dijegu, Ukrajinka Dajana Jastremska odbila čak da stoji blizu Ruskinje Ane Blinkove kada je na red došlo zajedničko fotografisanje sa sudijom.

Ovi radikalni potezi ukrajinske krovne sportske organizacije nisu se desili, prosto, jer "rat još uvek traje", već zato što su u Olimpijskom komitetu Ukrajine besni što je Rusima uopšte dopušteno da učestvuju na Igrama u Parizu, smatrajući to "podrškom Rusiji".

Za to vreme, rečenica "Oni ove uslove nazivaju podršku Rusima?!", odzvanja u ruskoj javnosti, a pritom misle na sledeći propis MOK-a vezan za učešće sportista Ruske Federacija na ovogodišnjim Igrama:

  • Ruskim sportistima koji su prošli kvalifikacije u svojim sportovima dopušta se učešće na Igrama u Parizu 2024, ali u neutralnom statusu. Dakle, bez opreme na kojoj piše Rusija. Oprema neće biti u bojama ruske zastave, već tirkizna, i neće sadržati grb, zastavu, niti će se igde intonirati himna Ruske Federacije tokom nadmetanja;
  • Dopušta se učešće takmičara samo u individualnom sportu, ekipama je zabranjen dolazak;
  • Nacionalna simbolika Ruske Federacije zabranjuje se ne samo na takmičenjima, nego i na svim drugim lokacijama vezanim za olimijske igre Pariz 2024, uključujući olimpijsko selo, ali i tribine;
  • Sportisti iz Rusije dužni su da potpišu dokument u kome se navode uslovi za učešće, a u njemu se navodi i uvažavanje Olimpijske povelje, uključujući i "mirovnu misiju olimpijskog pokreta".
  • Sportistima koji podržavaju aktuelna dešava u Ukrajini ili imaju veze sa vojnim strukturama Rusije neće biti dozvoljen dolak na pariske Igre;
  • Rusima koji žele na Igre je zabranjeno da učestvuju u bilo kojoj delatnosti koja ima veze sa zastavom, himnom i nacionalnom simbolikom. To znači da ne mogu da se takmiče u nacionalnim šampionatima, jer tamo stoje istaknute zastava i nacionalni simboli. 

Na sve to, Međunarodni olimpijski komitet je nedavno doneo odluku i da, čak i ako neki ruski sportista ispuni sve ove uslove, odnosno pristane na pomenute ultimatume, možda ipak ne dobije "zeleno svetlo" za nastup u Parizu, jer će o tome ko od Rusa sme a ko ne sme na te Olimpijske igre - odlučivati posebna komisija "za podobnost".

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)