VATERPOLO FANTAZIJA: Srbija nokautirala Amerikance, ide na Olimpijske igre!

Часлав Вуковић
Časlav Vuković

09. 02. 2024. u 16:41 >> 15:23

VATERPOLISTI Srbije pobedili su Sjedinjene Američke Države sa 14:12 (2:3, 3:4, 6:1, 3:4). Ovaj trijumf je našoj selekciji doneo plasman u četvrtfinale Svetskog prvenstva, ali i na Olimpijske igre.

ВАТЕРПОЛО ФАНТАЗИЈА: Србија нокаутирала Американце, иде на Олимпијске игре!

FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR/

Iskoristili su "delfini" poklon od strane Bena Haloka i to im je u velikoj meri pomoglo da obezbede vizu za Pariz gde će braniti zlatnu medalju osvojenu u Tokiju 2021. godine, kao i pet godina ranije u Rio de Žaneiru.

Naime, u trećoj četvrtini najbolji vaterpolista SAD-a je napravio nesportski faul. On je pod vodom udario Nikolu Jakšića u lice, što su sudije nakon gledanja snimka okarakterisale kao "brutaliti", što znači da je rival naše selekcije morao četiri minuta da igra sa igračem manje i u napadu i u odbrani.

Do tog momenta Amerika je bila bolji protivnik u bazenu, imala je vođstvo od 5:8, ali Srbija je iskoristila brojačnu prednost i serijom 6:0 došla do velikih 11:8 pred početak poslednjeg kvartala.

Izrabranici Dejana Udovičića su se tada kompletirali, uspeli da dođu na dva gola zaostatka. Ipak, onda je Jakšić pokazao zašto je kapiten ove reprezentacije. Najpre je asistirao Strahinji Rašoviću, a potom i sam postigao pogodak za ogromnih +4 - 13:9.

Do kraja utakmice nije bilo problema za "delfine". Upseli su da sačuvaju visoku prednost, te su grupnu fazu okončali sa pozicije jedan.

Naša reprezentacija ostvarila je u grupi sva tri trijumfa. Najpre je savladan Japan (17:10), a potom i Crna Gora (14:6) i sada SAD (14:12).

Srbija će u utorak od 17 sati igrati u četvrtfinalu, a još uvek nije poznato ko će joj biti rival.

Četvrta četvrtina: Srbija - SAD 14:12

32' - Amerika je došla na minus dva. Unervozili su se naši vaterpolisti. Do kraja meča ostalo je još manje od 30 sekundi.

31' - Dugo je trajao napad našeg rivala i na kraju se završio pogotkom.

30' - Uspela je Amerika da postigne 10. gol na ovoj utakmici. Kakav gol je postigao Vučinić. Šutirao je iz daljine i uspeo je da zatrese mrežu rivala.

28' - Na veliki +4 - 13:9 "delfine" je odveo Jakšić. Filipović je potom upisao devetu odbranu sjajni Radoslav Filipović.

27' - Vudhed je postigao drugi gol na meču. Amerikanci su prekinuli seriju Srbije od 6:0. Iskoristio je rival igrača više. Sjajan prodor Jakšića, potom asistencija za Strahinju Rašovića koji vraća tri gola prednosti našoj reprezentaciji.

25' - Nije Amerika realizovala prvi napad u poslednjem kvartalu. Ubović je na drugoj strani napravio faul u napadu.

Treća četvrtina: Srbija - SAD 11:8

24' - Srbija se tri gola prednosti ulazi u poslednju četvrtinu i još osam minuta je deli da overi vizu za Pariz.

24' - Upisao se i Radomir Drašović u strelce. Sve se u sekundi promenilo, od sigurne igre tima Dejana Udovičića došlo se do toga da "delfini" krupnim koracima gaze ka četvrtfinalu i plasmanu na Olimpijske igre.

24' - Kakav preokret Srbije. Kapiten Jakšić je vratio vođstvo našoj selekciji. Amerika će igrati sa igračem manje četiri minuta zbog pomenutog faula Haloka. Koristi Srbija prednost koju ima u bazenu, pa Mandić prvi put "delfinima" donosi +2 - 10:8.

21' - Nikola Jakšić je dobio udarac u glavu. Ben Halok je zaradio crveni karton. On je "delfinima" pravio dosta problema. Izjednačenje našoj selekciji je doneo Dušan Mandić pogotkom sa pet metara.

20' - Sada je Srbija odigrala odličan napad. Video je Jakšić da se Ubović dobro pozicionirao, proigrao ga je, a ovome nije bilo teško da postigne drugi gol na utakmici.

18' - Dobra kombinacija posle igrača više. Đorđe Vučinić je ostvario dobru poziciju i uspeo je da smanji vođstvo rivala.

17' - Ne počinje dobro drugo poluvreme za našu reprezentaciju. Opet je sa distance Amerika postigla gol. Maks Irving je drugi put bio precizan na ovom susretu.

Druga četvrtina: Srbija - SAD 5:7

16' - Vraća Amerika prednost od dva razlike. Šutirao je iz daljine Daube, ali uspeo je da pogodi.

15' - Pravi Srbija seriju 2:0. Odlično se za poziciju izborio Nemanja Ubović i naša reprezentacija je na minus jedan.

14' - Nastavlja rival Srbije da postiže golove. Novog igrača više je iskoristio Dod koji je postigao drugi pogodak na utakmici. Važan gol za "delfine". Nikola Jakšić je dugo fintirao i na kraju sjajno pogodio mrežu rivala.

13' - Prvi put jedna reprezentacija ima vođstvo od dva gola. Rajder Dod je sjajno isplivao i posle još jedne kontre Amerika je postigla novi pogodak.

12' - Ponovo SAD ima prednost. Dilan Vudhed se upisao u strelce. On je ostao sam na dva metra i nije mu bilo teško da matira Filipovića.

11' - Evo odgovora "delfina". Dušan Mandić se izvukao na levu stranu, dobio je loptu i šutirao je neodbranjivo pored prečku.

10' - Nije Srbija realizovala prva dva napada u drugoj četvrtini. Naši vaterpolisti su bili brzopleti sa igračem više. Sada je Amerika imala igrača više, ali Haube je pogodio prečku.

Prva četvrtina: Srbija - SAD 2:3

8' - Postigao je Halok gol, ali na sreću Srbije on nije priznat. Na drugoj strani izabranici Uroša Stevanovića su izgubili loptu.

7' - Dobar kontranapad Amerikanca i prvi put ta selekcija vodi. Džoni Kuper je iskoristio prostor ispred sebe i lako je realizovao akciju.

6' - Sjajna akcija Srbije. Vico se izborio za dobru pozicij ispred gola Amerikanaca i uspeo je da vrati prednost našem nacionalnom timu. Opet izjednačuje rival "delfina". Iskorišćen je igrač više, a pogodak je postigao Hanes Daube član dubrovačkog Juga.

5' - Naša reprezentacija je prva došla do prednosti. Đorđe Vučinić je iskoristio to što je rival imao igrača manje, dobro je šutirao i pogodio mrežu rivala. Ipak, brzo je Amerika poravnala rezultat, pa se velika borba nastavlja.

2' - Nije ni Srbija realizovala prvi napad. Do lopte nije uspeo da stigne Nemanja Ubović, pa se protinik odbranio.

1' - Jako je važno što se Radosav Filipović sa dve odbrane uveo u meč. Bouven je dva puta šutirao, ali golman "delfina" je dobro reagovao. Imala je Amerika igrača više u nastavku akcije, no stativa je bila saveznik naše selekcije.

Uoči meča:

"Delfini" igraju bitan duel posle kojeg mogu da obezbede plasman na Olimpijske igre u Parizu, gde naša reprezentacija brani zlatno odličje.

Srbija će biti deo najveće sportske smotre ukoliko pobedi SAD, a čak i poraz nakon peteraca vodi izabranike Uroša Stevanovića na Igre.

Naša selekcija je do sada odigrala dve utakmice u kojima je zabeležila ubedljive pobede. Najpre je savladan Japan (17:10), a potom i Crna Gora (14:6).

"Delfini" su lideri na tabeli sa šest bodova i ako prvi prođu kroz cilj, plasiraće se direktno u četvrtfinale, dok drugo i treće mesto vodi u osminu finala.

BONUS VIDEO: Ivana Vuleta nakon svetskog zlata

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)