VREME JE ZA ZLATO: Odbojkašice jedino nisu osvojile Olimpijske igre

Novosti online

25. 09. 2023. u 14:34

DVA puta su pokorile svet, tri puta Evropu, ali nikad nisu bile olimpijske pobednice. Odbojkašice su u Ningbou ostvarile najvažniji cilj ove sezone, izvadile kartu za Pariz, gde će idućeg leta pokušati da osvoje jedino zlato koje im nedostaje u trofejnoj riznici.

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА ЗЛАТО: Одбојкашице једино нису освојиле Олимпијске игре

FOTO: FIVB

Maja Ognjenović i drugarice su na kvalifikacionom olimpijskom turniru dokazale da su najjače kada je najteže, da ih krasi pobednički mentalitet, da nikad ne odustaju. Izdržale su veoma iscrpljujuće leto, u Ligi nacija se upoznavale sa radom novog selektora Đovanija Gvidetija, na EP stigle do drugog mesta na postolju i na kraju na najlepši način osvajanjem olimpijske vize stavile tačku na napornu sezonu, za koju su počele da se spremaju od maja meseca. I ne bi trebalo zaboravati da su odigrale 28 utakmica, samo u Ningbou su morale da izađu na teren sedam puta za devet dana.

Podvig odbojkašica je i što su peti put zaredom izborile plasman na Igre. U Pekingu 2008. stale su u četvrtfinalu, četiri godine kasnije u Londonu zbog silnih problema bile su 11. U Riju 2016. su osvojile prvu olimpijsku medalju, srebrnu, pošto su u finalu izgubile od Kine sa 3:1. Pre dve godine u Tokiju tešile su se bronzanom medaljom. I sada je logično da napadnu zlatnu medalju.

To i ne kriju naše devojke, zbog tog zlata je i najiskusnija Maja Ognjenović produžila karijeru. Igre u Parizu biće njene pete i jasno je da najsjajnija olimpijska medalja inspiriše na velika odricanja.

- Mi kao narod, a i naše sportsko vaspitanje, mentalitet je takvo da igramo najbolje kada je najvažnije. Izuzetno sam srećna i ponosna što je to tako - istakla je posle izvađene olimpijske vize za sajt OSS kapitenka Maja Ognjenović.

A put do olimpijskog trona neće biti nimalo lak. Već sada se zna da su se osim domaćina Francuske i Srbije kvalifikovale Turska, SAD, Brazil, Poljska i Dominikanska Republika. Preostalih pet učesnika biće poznato na osnovu rang-liste FIVB, koja će biti konačna 17. juna iduće godine posle Lige nacija. Sigurno je i da će Azija i Afrika imati svoje predstavnike, u ovom trenutku najbolje plasirane selekcije sa tih kontinenata su Kina (šesta na planeti) i Kenija (21). Ostalima će svaki meč biti kao finalni.

Nikolić: Hvala devojkama

JELENA Nikolić, nekadašnja kapitenka, danas prva potpredsednica OSS, zahvalila se devojkama i stručnom štabu na svemu što su ovog leta uradile.

- Ovaj turnir je bio najvažniji, iako je bilo i EP, gde smo opet ostvarili izuzetan rezulatat. Bilo je dosta izazova, iako sa strane izgleda da je bilo lako. Devojke su zaslužile svojom borbom, energijom, radom, voljom da se plasiraju na Igre. Sada će imati i vremena da se odmore i da se što bolje pripreme za Igre - rekla je posle osvojene vize za sajt OSS Nikolićeva.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)